Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Matvareallergi hos katt


Om katten din har problemer med magen, pelsen eller huden kan det skyldes matallergi. Akkurat som oss mennesker kan katter være følsomme for visse matvarer. For å finne ut av problemet kan du sette katten på eliminasjonsdiett, som innebærer at du mater katten din med forskjellige matvarer for å se hvilken av dem som gir symptomene.


Eliminasjonsdietten kan gjennomføres med fullfôr, hjemmelaget mat eller råfôr. Hvis du velger hjemmelaget mat eller råfôr, begynner du med en proteinkilde og en karbohydratkilde. Kjøtt brukes ofte i form av rein, kalkun eller lam og som karbohydrat kokte poteter, havre, bokhvete eller søtpoteter. I kattens eliminasjonsdiett skal ikke fisk brukes. Hvis en katt får fisk som eneste animalsk proteinkilde, kan den få pansteatitt hvis den ikke får E-vitamintilskudd.

I råfôring brukes rå grønnsakspuré som karbohydratkilde, men også bein og tarmer, kun fra ett dyr.

Hvis katten allerede har blitt utsatt for mange forskjellige matvarer i løpet av livet, kan det være vanskelig å finne en ny kilde til proteiner: kenguru, struts og andre sjeldne animalske proteinkilder er uvanlige hos oss og i tillegg dyrt å kjøpe. I slike situasjoner er det klokest og enklest å gå for et fullfôr som er skreddersydd for allergikere.

Fullfôr med høykvalitets ingredienser fra dyrebutikken eller veterinæren er godt egnet. Hos Musti har vi blant annet produktseriene Purenatural Sensitive og Grain Free som er godt egnet.


Iherdig detektivarbeid

Selve eliminasjonen varer i ca. 8 uker. I løpet av den tiden får katten bare maten som hører til kostholdet, samt vann.

Etter eliminasjonen begynner den såkalte provokasjonen, der du tester mulige årsaker til symptomene ved å legge til matvarer, en kilde til protein eller karbohydrat per uke. Etter provokasjonen går du tilbake til eliminasjonsdietten noen dager, og deretter kan du prøve den neste ingrediensen til du finner hva som forårsaker symptomene.


Vær nøye med godbitene

Det er viktig at katten ikke får annet enn det som tilhører kostholdet. Utekatten kan holde seg inne slik at den ikke jager mus. Godbiter, kosttilskudd og tannprodukter er også forbudt for alle som er på eliminasjonsdietten.

Man må gi beskjed til alle familiemedlemmer og gjester at de ikke skal gi godbiter til den søte, og muligens tiggende pelsklingen - det ødelegger dietten og er skadelig for kattens helse.

Jaktbehovet kan tilfredsstilles ved å legge passende mat i en aktiviseringsleke:


Resultater

I beste fall avslører eliminasjonsdietten at det bare er én ingrediens som forårsaker allergi, som meieriprodukt, storfekjøtt eller en kornsort. Da får detektivarbeidet en lykkelig slutt: en liten kostholdsendring kan forbedre kattenes hverdag radikalt, og detektivene kan gratulere seg selv med en godt utført jobb.


...eller ikke.

Hud- og fordøyelsesproblemer kan også skyldes sykdom eller et parasittangrep, som krever behandling av veterinær. Selv om allergi oppdages, kan veterinær være nødvendig: det er for eksempel vanlig at sopp og bakterier angriper hudskader på grunn av overfølsomhet, da katten klør og slikker. Slike infeksjoner går ikke nødvendigvis over bare ved å eliminere årsaken til allergien.

Atopi er et kapittel i seg selv, som sjelden skyldes overfølsomhet for mat. Atopiske problemer er ofte arvelige og kan trigges av f.eks. miljøfaktorer. Blant annet kan pollen, midd og soppsporer gi atopiske hudsymptomer. Vår og høst er spesielt problematisk for atopikere.

Atopi er sjeldent assosiert med mageproblemer, men heller med tilbakevendende ørebetennelser. Ved matvareallergi fortsetter symptomene vanligvis så lenge katten får maten som forårsaker symptomene. Atopiske symptomer går derimot vanligvis i bølger.

Atopiske katter kan også få hjelp: hyposensibilisering har blant annet gitt utmerkede resultater.


Kontakt veterinær hvis symptomene ser ut til å plage kattens daglige liv! Et besøk kan spare deg for mye grubling og bekymring.


Vil du lese flere nyttige artikler? Tass en tur innom vår Tips-side her >>