Akkurat når du trodde den mest intense treningsfasen med valpen var over, begynner hunden å teste grensene. Ikke bekymre deg – valpen din har nettopp blitt en tenåring, en kjønnsmoden hund! Dette betyr at den trenger din støtte og konsekvente trening for å bli den veloppdragne hunden du kjenner igjen. Her forteller vi deg mer om hva du kan forvente deg når du har en kjønnsmoden hund!
Vanligvis blir en hund kjønnsmoden når den er 6-15 måneder gammel. For mindre raser skjer dette ofte tidligere sammenlignet med større raser. Denne fasen varer vanligvis til hunden er 1,5 år gammel, men for noen kan den vare lenger. Hunden regnes som helt voksen ved 2-3 års alder avhengig av rase og størrelse.
At hunden blir kjønnsmoden innebærer den første løpetiden for tisper, mens hannhunder får økt interesse for tisper. Du kan også merke noen endringer i hundens atferd.
Fysisk sett blir en hund fullvoksen rundt 1 års alderen, men det betyr ikke at valpehjernen er borte. Hunder som anses som voksne kan fortsatt være like livlige og lekne som valper.
Når hunden din er mellom 6 måneder og 2 år, regnes den som en tenåring, og tenåringshunder kan være litt utfordrende å håndtere. Her har du som eier en avgjørende rolle som hundens støtte og konsekvente lærer. Det er viktig å håndtere uønsket atferd tidlig i denne perioden, men aldri straff hunden når den gjør noe du ikke liker. I stedet bør du oppmuntre ønsket atferd ved positiv forsterkning. På denne måten vil hunden vokse opp slik du ønsker.
Ikke tving hunden til å møte det skremmende; begynn heller tålmodig med å la hunden gjenoppdage miljøet. Når du ser noe nytt, observer det først på avstand. Belønn hunden når den stille betrakter det nye objektet eller vender seg mot deg for kontakt. På denne måten begynner nye ting å bli muligheter for din venn i stedet for noe skummelt. Hvis hunden er redd eller prøver å unnslippe situasjonen, er det viktig å gå tilbake til avstanden der hunden ikke er redd lenger og fortsette øvelsen på en avstand som hunden kan takle.
Minne din hund om grunnleggende kommandoer med daglige, korte og enkle øvelser som du vet vil lykkes. Det er viktig at din venn får mye ros og føler at den gjør det riktig. Belønn hunden med lek eller godbiter avhengig av hva den foretrekker. Vær tålmodig, pålitelig og konsekvent, selv om hunden reagerer på en måte du ikke forstår årsaken til.
Selv om napping og konstant bjeffing er uønsket atferd, har alle hunder behov for å søke kontakt med deg. Hvis hundens bjeffing og napping alltid ignoreres, kan den bli stresset og føle seg hjelpeløs. Derfor, i stedet for å ignorere tenåringen helt, lær hunden din hvordan du vil at den skal oppføre seg. Hvis hunden hopper på deg, be den om å sitte og belønn hunden når den gjør det. Det mest effektive er hvis du kan forutsi situasjonen og be hunden om å sitte før den hopper, og deretter belønner den for å ha fulgt beskjeden.
Selv om puberteten kan være en frustrerende tid, prøv å tenke positivt: puberteten er bare en fase, og med konsekvent trening vil din venn vokse opp til å bli en fullverdig voksen individ.
Hvis du har en tispe som har blitt kjønnsmoden, er det sannsynligvis på tide for hennes første løpetid. For mindre raser kommer den første løpetiden tidligere, mens den vanligvis kommer senere for større raser. Under løpetiden er tispen fertil, noe som betyr at hun kan bli gravid.
Du kan også legge merke til andre atferdsendringer enn disse. Vær forståelsesfull og tålmodig med hunden. Hormonelle endringer er tøffe, ikke minst for hunden selv.
For at hunden din skal kunne holde seg innendørs under løpeturen uten å gi mange flekker på gulv og møbler, kan hun ha på seg en tispetrusen som bør passe til hennes størrelse. For å absorbere blodet kan du legge i en bandasje eller et truseinnlegg. Bandasjen må skiftes etter noen timer og det er viktig å tenke på hygiene og holde hunden ren. Husk å ta av tispetrusen når du skal ut og gå tur slik at hun kan gjøre normalt avføring.
Når hannhunder blir kjønnsmodne, kan de bli mer interessert enn vanlig i forskjellige dufter utendørs. Dette kan føre til at de merker uvanlig mye – også innendørs på dine og andres møbler. Er du på besøk hos venner og du vil unngå risikoen for at møblene deres får gule tisseflekker på seg, finnes det sprutbeskyttere for hannhunder å bruke innendørs. Husk å ta med en rengjøringsspray som fjerner lukt og flekker.
Vanligvis når hunden blir eldre slutter den å bli gal hver gang den lukter en løpende tispe og overlater i stedet de mest intense hormonstormene til ungene.
Noen velger å kastrere hunden sin for å redusere hundens stress, gjøre den mindre rømningslysten eller for å forebygge potensielle sykdommer som livmorbetennelse, eggstokktumorer eller problemer med prostata.
Kastrering av en tispe er en prosedyre der tispens eggstokker og eventuelt livmoren (eller deler av den) fjernes. Etter inngrepet vil hun ikke lenger gå i løpetid eller få falsk drektighet, og hun kan ikke bli gravid. Kastreringen vil også bidra til å forhindre livmorbetennelse, som er relativt vanlig hos ikke-kastrerte tisper. Tidlig kastrering kan også bidra til å forebygge brysttumorer. Hvis det ikke er planer om å avle tispen i fremtiden, kan hun steriliseres før den første løpetiden. Det er alltid lurt å diskutere dette med veterinæren din, da noen raser ikke bør kastreres tidlig på grunn av mulig påvirkning på vekst.
Selv om kastrering er vanlig og kan gjøres som en artroskopisk operasjon i dag, er det alltid risiko forbundet med kirurgiske inngrep og anestesi. Noen tisper kan oppleve inkontinens etter kastrering. Kastrerte hunder har også en tendens til å legge på seg lettere, så det er viktig å overvåke vennens energinivå og porsjonsstørrelser.
Heldigvis trenger du ikke å ta denne beslutningen helt alene. Hvis du er usikker, kan du rådføre deg med en pålitelig veterinær. Du bør også spørre om den beste tidspunktet for kastrering av hunden din, da det vanligvis ikke anbefales under løpetid, rett etter løpetid eller under falsk drektighet, med mindre det er helt nødvendig.
Hundekastrering er en prosedyre der hannhundens testikler fjernes. Etter inngrepet kan hunden ikke lenger brukes til avl. Vanligvis begynner eiere å vurdere kastrering hvis løpske tisper forårsaker mye stress for hannen, hunden markerer innendørs eller lider av prostata problemer. Hvis hunden er kastrert, er det mindre sannsynlig at den vil lide av testikkel- eller analtumorer og brokk, da slike problemer er relativt vanlige hos eldre og ikke-kastrerte hannhunder.
Kastrering kan utføres kirurgisk eller kjemisk. Kjemisk kastrering er midlertidig og varer i 6-12 måneder. Kjemisk kastrering kan være en god løsning hvis eieren er usikker på inngrepet eller ønsker å se om kastrering påvirker hundens personlighet. Kastrering er vanlig, men det er alltid risiko forbundet med kirurgiske inngrep og anestesi. Heldigvis trenger du ikke å ta denne beslutningen helt alene. Hvis du er usikker, kan du rådføre deg med en pålitelig veterinær."