Hva bør du gjøre før avl?
Først og fremst må du sørge for å vite hvilke helsekontroller din rase må ha gjennomført før avl. Disse må gjøres før selve avlen finner sted! Du bør også ha bestemt deg for en hannhund og avtalt avl lenge før tispen har løpetid. Ingen hannhundeier liker å få en uventet melding om at du ønsker å pare hunden deres og at det må skje i morgen! Ta kontakt med dem i god tid slik at du har tid til å stille alle relevante spørsmål og ideelt sett møte hannhunden personlig. Da får også eieren av hannhunden tid til å gjennomføre alle påkrevde helsekontroller.
Du bør også sette i stand en kontrakt for avl med eiere av hannhunden. Hvor mye skal du betale dem for avlen? Den vanligste ordningen i Norge er at du betaler et paringsgebyr, og hvis de blir født valper, får eier av hannhunden en andel av salgsprisen for hver valp som blir solgt. Hvem skal reise til hvem for avlen? Hvis eieren av hannhunden reiser for å møte deg, vil du da betale dem for bensinpenger osv.?
Tispens løpetid og planlegging av paringen
Tisper kan bare pares når de har løpetid. Hunder har løpetid omtrent hver 5-10 måned, men dette er veldig individuelt og kan variere mye mellom forskjellige raser og individer.
I gjennomsnitt får tisper sin første løpetid i en alder av 6-18 måneder, men det er ikke bra å avle dem for tidlig – det anbefales heller ikke å pare dem ved første løpetid.
Minimumsalder for å avle på en tispe i Norge er 18 måneder. Samtidig skal hun ikke være for gammel når hun pares:
Førstegangskull bør komme før tispen fyller 6 år.
Tisper over 8 år kan pares, men da må en veterinær først bekrefte skriftlig at hun er frisk nok, dersom valpene skal registreres hos Norsk Kennel Klub (NKK).
Etter fylte 9 år skal tispen ikke pares i det hele tatt, i henhold til NKKs retningslinjer.
Eldre førstegangsmødre har økt risiko for komplikasjoner både under fødselen og i oppfostringen av valpene, og retningslinjene er satt for å beskytte både tispen og valpene.
Det er lurt å notere hver gang tispen din har løpetid slik at du kan følge med på hvor ofte dette skjer, siden de vanligvis vil følge et mønster. Dette vil hjelpe deg med å planlegge når du ønsker å få valper. Når du planlegger riktig tidspunkt for avl av tispen din, kan du vurdere følgende:
Er tispen min gammel nok til å avle, og har hun modnet tilstrekkelig mentalt og fysisk?
Vil jeg ha valper på et bestemt tidspunkt? En annen ting å vurdere er om du kan få fri fra jobben. Kanskje dere har noen turer planlagt eller viktige hundearrangementer du ønsker å delta på med hunden din?
Oppfostring av valper kan være ganske annerledes om sommeren sammenlignet med vinteren. De fleste oppdrettere liker å planlegge kullene sine for vår eller sommer, da det kan være lettere å ta vare på valper når været er fint og de kan være ute. Noen oppdrettere er for opptatt om sommeren, så de foretrekker høst- eller vinterkull.
Løpetiden har startet – hva nå?
Tispen din har løpetid, og du planlegger å pare henne nå. Du har funnet den perfekte hannhunden, og alle helsekontroller har blitt gjort i god tid på forhånd. Nå som løpetiden har startet, må du informere eieren av hannhunden slik at de kan forberede seg på å møte deg. Vanligvis drar tispen til hannhunden for å pare seg, men dette er ikke en fastslått regel. Du bør avtale hvem som reiser til hvem og andre logistikkdetaljer før løpetiden har startet, slik at det ikke blir noen antagelser som fører til problemer når paringstidspunktet skal finne sted.
Progesterontesting – slik treffer du riktig paringstidspunkt
Avhengig av avstanden til hannhunden og hvor mye tid du vil bruke på å møte hannhunden, kan du bestemme riktig tidspunkt for avl hos en veterinær ved å ta progesterontester for å sjekke når tispen har eggløsning. Dette gjøres med en enkel blodprøve, men ikke alle veterinærklinikker tilbyr den tjenesten. Veterinæren vil også rådføre seg med deg for å fastslå riktig tidspunkt for avlen basert på testene. Vanligvis må du gjøre 2-3 tester for å fastslå riktig tidspunkt for avlen, og den første testen utføres ofte rundt dag 6-7 dager etter at løpetiden har startet. Basert på resultatene gjentas testene hver 2-3 dager til riktig tidspunkt er fastslått.
Måter å avle uten progesterontesting
Mer erfarne oppdrettere trenger ikke alltid tester for å fastslå riktig tidspunkt for avl. Du kan også se etter tegn på at tispen er klar for avl på andre måter. Dette kan vises som flørtende oppførsel med andre hunder, at hun vrir halen til siden når du berører halens ende og ved å se på fargen på blodet.
Noen oppdrettere vil også velge å møtes hannhunden flere dager med jevne mellomrom for å se om paringen fungerer, eller ta hannhunden med seg hjem hvor det er enkelt å ved en passende anledning. For de fleste tisper vil riktig tidspunkt for avl være rundt 10-15 dager fra starten av løpetiden, men det kan være mye individuell variasjon!
Avl er ikke en perfekt vitenskap, så ingenting vil gi deg det riktige svaret på når avlen vil fungere. Noen tisper vil la hannhunden pare seg i en større tidsramme, og noen vil kanskje bare tillate hannhunden å pare seg når dagen og timen er riktig.
Å konsultere oppdretteren av tispen din for å spørre om hennes tidligere kull, kan være en god idé og gi deg noen tips for hva du kan forvente. Noen hannhunder vil ikke vise mye interesse hvis tiden er for tidlig, og noen vil ikke bry seg i det hele tatt. Hvis tispen tillater det, er det bedre å avle litt for tidlig før eggløsningen enn etter, fordi naturlig paret sæd vil forbli i tispen i opptil 5-7 dager. Etter at eggløsningen er fullført, vil livmorhalsen lukkes, og sædcellene kan ikke lenger trenge inn. Det vil ikke skje befruktning etter dette.
Tiden er riktig – hva nå?
Du har fastslått at det er riktig tidspunkt å møte hannhunden, men hva nå?
Dere bør møtes et sted sikkert og rolig, der det ikke vil være andre hundeeiere eller folk som går forbi slik at hundene ikke blir forstyrret. Det beste stedet vil være en inngjerdet hage eller skog der dere kan være i fred.
Vanligvis foretrekkes utendørs, men du kan også avle hunder innendørs – bare sørg for at det ikke er for glatt!
Hold minst én av hundene i bånd når de møtes. Da kan du stoppe dem hvis de ikke går overens. Når tispen er klar, kommer de som regel godt overens – selv tisper som vanligvis unngår hannhunder vil gjerne hilse og leke. Hannhunden vil naturlig snuse og kanskje slikke på tispen eller urinen hennes. La ham gjøre det.
Hundene kan leke veldig opphisset, og hannhunden bør prøve å pare seg med tispen. Avhengig av om de er nye i avl eller ikke, kan hannhunden få det til på få minutter eller trenge flere forsøk for å pare seg.
Hold minst én av hundene i bånd når de møtes. Da kan du stoppe dem hvis de ikke går overens. Når tispen er klar, kommer de som regel godt overens – selv tisper som vanligvis unngår hannhunder vil gjerne hilse og leke. Hannhunden vil naturlig snuse og kanskje slikke på tispen eller urinen hennes.
Tispen er best å ha i bånd, i det minste hvis området er stort, slik at de ikke parrer seg for langt unna deg. Penetrasjonen kan kanskje skade tispen, og du må være nær for å sørge for at hun ikke skader hannhunden, og at du kan holde henne rolig. Tisper kan pipe eller ikke bry seg under penetrasjon.
Når hannhunden har paret med tispen, vil de holde seg sammen en stund, ettersom hannhundens penis vil forstørres. Her må du må kanskje hjelpe til og forsiktig veilede hannhunden bort fra tispen og løfte den andre baklabben over henne, slik at de kan stå rumpe mot rumpe i denne perioden.
Av hensyn til hannhundens sikkerhet, bør du holde begge hundene i ro, eller i det minste tispen, til de skiller seg. Dette kan ta alt fra 5 minutter til 1 time, eller noen ganger lenger.
Tispen kan prøve å trekke seg unna mens de fortsatt sitter fast, noe som kan skade hannhunden. Derfor er det er viktig å holde dem i ro, eller i det minste være nær i tilfelle det skjer.
Hvor mye bør man hjelpe til under paringen?
Det er mange meninger om hvor mye folk bør involvere seg i paringssituasjonen. Noen vil ikke blande seg i det hele tatt, mens andre vil hjelpe mer. Tenk på dette:
Velg erfarne partnere for nybegynnere. Førstegangstisper lykkes ofte best med en hannhund som har parret før. Tilsvarende kan en ung hannhund få øve med en tispe som har erfaring.
Se først om det går av seg selv. Klarer hundene det uten problemer, er det best å holde seg i bakgrunnen og bare følge med.
Be om hjelp hvis det stopper opp. En erfaren oppdretter kan bistå når hannhunden har dårlig presisjon, størrelsesforskjellen er stor, eller paret trenger ekstra støtte.
Vil de ikke pare seg? Ofte betyr det at timingen er feil. Noen hannhunder (og tisper) vil kanskje aldri pare seg, og i så fall bør de ikke brukes til avl med kunstig inseminering.
Sjekk tispen ved mistanke om feil. Er du sikker på at dagene stemmer, men ingenting skjer, la en reproduksjonsveterinær undersøke tispen. Prøv eventuelt en annen hannhund neste gang.
Hva skjer etter en vellykket avl?
Etter vellykket avl, bør du ikke la hundene pare seg igjen samme dag. Hvis tiden er perfekt bestemt via progesteron, kan du la avlen være med ett forsøk.
Hvis du er usikker på om tiden var riktig eller ønsker å være på den sikre siden, kan du avle flere ganger. Anbefalt avl kan være en gang hver 2. dag i omtrent 2-4 forsøk.
Siden sædcellene overlever i tispen i flere dager, gir det ingen mening å pare hver dag. Du bør heller ikke pare for mange ganger, da dette utsetter både tispen og hannhunden for bakterier og infeksjoner. Livmorbetennelse kan være en reell risiko for tispen hvis parringen skjer ukontrollert.
Kunstig inseminasjon for hunder
Du kan også pare tispen din med hjelp fra en veterinær ved bruk av kunstig inseminasjon, også kjent som IUI. Dette er et lurt alternativ hvis hannhunden din bor i et annet land, eller hvis du av ulike årsaker ikke kan møte han. Dette kan også være et alternativ hvis hannhunden er avdød, men du fortsatt ønsker å bruke han til avlshann. Du kan få mer informasjon om dette alternativet fra en veterinærklinikk som spesialiserer seg i reproduksjonsbehandling.
Her er noen viktige ting å ta hensyn til før du går videre med IUI:
Dette er betydelig dyrere. Kostnadene kan variere fra 1.000 kr til 25.000 kr bare for inseminasjonen. I tillegg kan du også måtte betale for sæden selv om inseminasjonen ikke resulterer i valper.
Du bør aldri bruke IUI hvis naturlig parring ikke fungerte.
Det anbefales ikke at en tispes første kull blir produsert med IUI, da du først bør fastslå om hun kan pare seg naturlig.