Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Overvekt hos hund



I Norge er mellom 25-30% av alle hunder overvektige. Den langsiktige trenden peker oppover, og problemet blir mer og mer vanlig. Overvekt hos hunder og katter kan føre til en rekke problemer og sykdommer. 
 

Overvekt hos hunder – hva er det?

Det finns ingen fast vektgrense som definerer når en hund er overvektig. Når vekten overstiger normalvekt anser vi de for overvektige. Dette avgjøres dels ved å veie hunden men også ved å klemme rundt på hunden for å undersøke mengde fett og muskelmasse. En mer alvorlig form for overvekt kalles fedme, her går grensen ved mer enn 15% overvekt i forhold til hundens normalvekt.


Hvorfor blir hunder overvektige?

Årsaken til overvekt hos hunder er de samme som hos mennesker. Det handler først og fremst om at de får i seg mer kalorier enn det de forbruker. Ettersom det er eierne som er den avgjørende faktoren for både hundens kosthold og for den daglige mosjonen, så er det hundens eiere som er ansvarlig for at hunden holder en sunn vekt. Det er spesielt viktig å være observant på kastrerte hunder siden dette ofte fører til redusert forbrenning og økt apetitt. Noen hormonpåvirkende sykdommer kan også føre til overvekt.


Hvordan vet jeg om min hund er overvektig?

Om du ikke kjenner ribbeina på hunden tydelig kan det være et tegn på overvekt. Det kan du enkelt sjekke ved å kjenne på din hunds buk. Overvektige hunder orker mindre og blir lettere andpustne. Er du usikker, kan du ta kontakt med en av våre butikker, eller henvende deg til en veterinær. Våre ansatte kan gi deg råd og veileding for å redusere problemet.


Hva er problemet med overvekt?

Overvekt hos hunder resulterer i lignende problemer som for overvektige mennesker.  Overvekt fører til en lang rekke sykdommer, som hjerte-karsykdommer, leddproblemer, sirkulasjonsproblemer, dårligere immunforsvar, leversykdommer og diabetes. Din hund kan også få problemer med hud og pels. Dessuten fører overvekt til et liv med dårligere livskvalitet for hunden din! Den orker ikke bevege seg slik som normalvektige hunder gjør, den får det vanskeligere om sommeren siden overvekt vanskeliggjør varmereguleringen. Overvektige hunder har en kortere forventet levetid, så du risikerer derfor at deres tid sammen blir redusert.
 

Er det da så farlig at min lille hund bærer på noen trivselskilo for mye?

Èn kilo på en liten hund som skal veie for eksempel 6 kilo, tilsvarer 10 kilo for mye for et menneske som veier 60kg. Det tærer på kroppen og kan føre til skader.
 

Hva skal man gjøre for å unngå overvekt?

Overvekt hos hunder skyldes som oftest feil kost og for lite mosjon. Mindre mengde mat, bedre mat og mer mosjon er det selvsagte svaret for å unngå overvekt!


Hva gjør man for å få en overvektig hund til å gå ned i vekt?

Også her finner vi løsningen i rett kost. Mindre porsjoner og mer mosjon. Hjelper ikke det så kan det være en god idè å ta kontakt med en veterinær. Veterinæren foretar da en helsekontroll for å se om det kan være noen fysiske forhold som fører til at hunden din er overvektig. Det finnes spesialsammensatte vektreduserende fôr, men det kan være risikabelt å eksperimentere med ulike ’light’ og slankefôr.

Det som kan være en bra kostveiledning for overvektige hunder, er å gi hunden et fôr som inneholder mindre fett enn normalt, men som allikevel er et fullbalansert fôr med hensyn til essensielle fettsyrer osv. Karbohydrater skal være av en sort som gir et jevnt blodsukkernivå. Derfor er hvete, mais eller korn å anbefale. Et høyere proteininnhold gir en bedre metthetsfølelse samtidig som man bevarer muskelmassen bedre.

Å gå ned i vekt kan være en utfordring. Det kreves disiplin, planlegging og rutiner. For hundens del, som ikke selv kan styre hvor mye mat den får, må du og alle i omgivelsene vite hva som gjelder.