Kattens mat kan byttes uten noen spesiell grunn, men det er bra å vurdere et bytte om:
Man bør også vurdere et fôrbytte når en ung katt når voksen alder eller en voksen katt blir senior. En katt som steriliseres eller er overvektig kan gjerne bytte til mat som inneholder færre kalorier. Les mer om hva du kan gjøre om du har en overvektig katt her >>
Det er best å bytte maten gradvis. Et altfor raskt bytte kan gi løs mage og katten kan rynke på nesen av det nye fôret. En annen grunn til å bytte gradvis er at bakteriestammen i kattens mage kan forandres kraftig av nytt fôr. Bakteriekulturen må få tid til å tilpasse seg den nye maten. Når du blander nytt fôr i det gamle gradvis blir selv den mest kresne pusen vant til det nye fôrets smak, lukt og konsistens!
Det daglige behovet for fôr er individuell. Bruk anbefalingen som står på pakken, men bruk skjønn og følg med kattens form for å unngå over- eller undervekt.
Unngå å gi kattene matrester, annen mat, søtsaker og lignende under fôrskiftet. Det risikerer å gjøre bruken av det nye fôret vanskeligere og dermed forlenge og gjøre byttet vanskeligere.
Vi anbefaler å være observant på kattens oppførsel under et fôrbytte. Alle katter er unike og kan reagere på forskjellige måter. Vår generelle anbefaling om hvordan man best bytter fôr skal sees på som en anbefaling.
Om du skal bytte fôret til en kattunge som akkurat har blitt skilt fra sin mamma anbefaler vi at du venter 1 måned før du gjennomfører byttet. Kombinasjonen av å bytte miljø og fôr kan bli for mye for kattungen.
Finner du ikke årsaken til kattens hud- eller mageproblemer? Eliminasjonsdiettens formål er å finne ut om symptomene er tegn på matvareallergi. I løpet av dietten introduserer man én og én matvare om gangen for å finne ut hvilke som forårsaker symptomene. Les mer om matvareallergi her >>
Skulle det oppstå problemer, sett ned tempoet på byttet og la katten få lengre tid til å venne seg til det nye fôret. Kontakt veterinær om problemene vedvarer.