Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

På tide å bytte kattens fôr?Mange katter spiser samme mat i årevis, men noen ganger kan det være lurt å gjøre et fôrbytte. Spørsmålet er når, og hvordan man gjør det.

 


Når og hvorfor skal du bytte kattens fôr?

Kattens mat kan byttes uten noen spesiell grunn, men det er bra å vurdere et bytte om:

  • avføringen er i unormalt stor mengde, løs eller illeluktende
  • pelsen er glansløs eller huden klør
  • øynene renner
  • ørene renner og klør

 

Man bør også vurdere et fôrbytte når en ung katt når voksen alder eller en voksen katt blir senior. En katt som steriliseres eller er overvektig kan gjerne bytte til mat som inneholder færre kalorier. Les mer om hva du kan gjøre om du har en overvektig katt her >>


Hvordan skal man gjennomføre fôrbyttet?

Det er best å bytte maten gradvis. Et altfor raskt bytte kan gi løs mage og katten kan rynke på nesen av det nye fôret. En annen grunn til å bytte gradvis er at bakteriestammen i kattens mage kan forandres kraftig av nytt fôr. Bakteriekulturen må få tid til å tilpasse seg den nye maten. Når du blander nytt fôr i det gamle gradvis blir selv den mest kresne pusen vant til det nye fôrets smak, lukt og konsistens!Andre grunner til at katten er kresen:
Les mer om kresne katter her >>


Fôrmengde som trengs er individuell

Det daglige behovet for fôr er individuell. Bruk anbefalingen som står på pakken, men bruk skjønn og følg med kattens form for å unngå over- eller undervekt.
Unngå å gi kattene matrester, annen mat, søtsaker og lignende under fôrskiftet. Det risikerer å gjøre bruken av det nye fôret vanskeligere og dermed forlenge og gjøre byttet vanskeligere.


Vær oppmerksom på reaksjoner

Vi anbefaler å være observant på kattens oppførsel under et fôrbytte. Alle katter er unike og kan reagere på forskjellige måter. Vår generelle anbefaling om hvordan man best bytter fôr skal sees på som en anbefaling. 

Om du skal bytte fôret til en kattunge som akkurat har blitt skilt fra sin mamma anbefaler vi at du venter 1 måned før du gjennomfører byttet. Kombinasjonen av å bytte miljø og fôr kan bli for mye for kattungen.Allergi – skal jeg prøve eliminasjonsdietten?

Finner du ikke årsaken til kattens hud- eller mageproblemer? Eliminasjonsdiettens formål er å finne ut om symptomene er tegn på matvareallergi. I løpet av dietten introduserer man én og én matvare om gangen for å finne ut hvilke som forårsaker symptomene. Les mer om matvareallergi her >>Gi byttet tid

Skulle det oppstå problemer, sett ned tempoet på byttet og la katten få lengre tid til å venne seg til det nye fôret. Kontakt veterinær om problemene vedvarer.