Daglig utsettes poter og tredeputer på hunden for mye slitasje som asfalt, leire, grus, vann, slaps, vegsalg og mye annet. Ha derfor som en vane å undersøke og sjekke poter, tredeputer og klør regelmessig. Har du en valp er det enda viktigere å kontrollere dette siden de tåler mindre enn potene på en voksen hund.
En hund som halter eller helt plutselig står med løftet labb under en fin luftetur, kan bety flere ting. Enten vil hunden leke, eller så er det et signal på at det er noe ubehagelig under poten, og at den kanskje er skadet. Ta derfor en ekstra titt. Det finnes flere måter å forebygge problemer på. Ha derfor som vane å se over labbene, gjerne daglig.
Klipp klørne
Klørne på en hund vokser hele tiden, og det er viktig å klippe de så de ikke blir for lange. Husk å klippe sporene også. Vær forsiktig så du ikke klipper klørne for korte og klipper i pulpaen. Den forsyner klørne med blod, og er et veldig følsomt område. Klipp heller ofte og lite om gangen, Det er veldig viktig å venne sin hund til kloklipp allerede som valp.
Pass på pelsen på potene
På en hund som har lang pels på potene, og som gjerne vokser mellom tredeputene, er det veldig bra om man klipper bort denne pelsen og holder tredeputene fri for pels. Lang pels kan både samle og skjule skitt, som igjen kan irritere tredeputene. Ved å klippe bort pelsen unngår du også at hunden får isklumper, klumper av skitt eller at pelsen floker seg. Se våre ulike sakser fra Show Dog her.
Beskytt potene om vinteren
Om vinteren er hundens poter ekstra utsatte for både vegsalt, slaps og kulde. Tenk på at vegsalt er etsende og det er ikke bra om hunden slikker det i seg. Ha derfor gjerne en klut eller håndkle tilgjengelig i entreen, slik at du kan tørke av labbene etter en luftetur. Er det vanskelig å få bort, kan du dusje potene. Pass på å tørke labbene helt tørre. Fukt mellom tredeputene kan føre til fukt-eksem og sopp. Skulle dette skje kan du forsøke å vaske med klorhexidin-sjampo. Fungerer ikke dette bør du oppsøke veterinær.
Snø som legger seg på pelsen kan du enkelt børste bort etter en luftetur. Etter hvert som temperaturen synker, er det også en risiko for at det danner seg is på labbene. Spesielt hos hunder med lang pels. Det kan du forebygge ved å barbere eller klippe hundens pels mellom tredeputene. Smør gjerne med en fet potesalve. Skulle det danne seg isklumper skal du skylle labbene i lunket vann.
I tillegg til vegsalt og dannelse av isklumper, kan hunden din også få kuldekramper, og det oppstår sprekker. Kuldekrampe innebærer at blodsirkulasjonen hemmes, og det er vanskelig for hunden å stå på beina. Dette kan du lindre ved å tørke labber, bein og kropp med et håndkle etter lufteturen. Du kan også massere hunden for få igang blodsirkulasjonen.
Sprekker på tredeputene kan lett oppstå på grunn av vegsalt og kulde som sliter hardt på potene. Med sprekker i tredeputene risikerer du at vegsaltet samler seg i såret, og forverrer sprekkene.
For å forebygge og beskytte mot sprekker er det bra om man smører potene med potesalve regelmessig, og forebygger uttørkning. Du kan smøre labbene i god tid før dere skal ut på tur som ekstra beskyttelse. For å beskytte potene enda bedre kan du benytte potesokker eller potesko.