Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Slik råfôrer du hunden din

Hunden er fra naturens side en kjøtteter og råfôr er derfor et naturlig valg for den. Rett gjennomført er råfôring veldig sunt for hunder i alle aldre og raser. Hva trenger du å vite om råfôr innen du starter? Les mer om råfôr her!

 


Hvordan planlegger du hundens råfôring?

Den enkleste måten å råfôre en hund på er å velge et fullfôr som inneholder en optimal mengde næringsstoffer hunden trenger. Disse fullfôrene kan brukes som et komplett kosthold for hunden, men de kan også brukes i en fôringsmodell på 50/50 (halvt tørrfôr og halvt råfôr). I vårt sortiment i butikk finner du råfôr til forskjellige behov og aldre. Hvis hunden din er allergisk, kan det være den beste løsningen.

 

Når du planlegger fôring med råfôr, bør du vurdere følgende:

  • Hovedingrediensen i kostholdet skal alltid være benfritt kjøtt. Energimengden varierer i forskjellige proteinkilder, og når du velger kjøtt, bør hundens energibruk og tilstand tas med i vurderingen.
  • Bein blir gitt som kalsiumkilde 1–1,5 ganger per vekt i kg daglig. Dette betyr at en hund som veier 10 kg daglig trenger omtrent 10-15 gram bein. Kalsiuminnholdet i forskjellige produkter varierer. Husk at det heller ikke er bra å gi for mye bein!
  • Hunden trenger lever hver uke for å få i seg nok av blant annet A-vitamin. En hund som veier 10 kg kan få 2-3 okseleverkuber per uke.
  • For at hundens mage skal fungere godt og avføringene skal ha jevn kvalitet, er det bra å gi hunden litt fiber daglig, for eksempel grønnsakpuré eller psyllium.
  • Iblant kan kjøttet erstattes med ulike fiskesorter. Fisken kan også gis hel hvis hunden vil spise den.
  • Hunden kan også få egg. Hvis hunden er veldig overvektig, er det greit å begrense inntaket egg.


Kosttilskudd

Behovet for kosttilskudd avhenger av hva hunden spiser. Man må altså kjenne til hundens ernæringsbehov og kunne regne ut hva den får i maten.

  • Sink og D-vitamin er kosttilskudd som anbefales av de fleste.
  • Kalsium må gis daglig om hunden ikke spiser bein.
  • A-vitamin trengs hvis hunden ikke liker lever.
  • E-vitamintilskudd er nyttig for arbeids- og sporthunder, samt hunder som spiser fet mat.
  • Jod kan enkelt tilsettes maten i form av litt alger.
  • Omega-3-fettsyrer kan gjerne gis kontinuerlig som en del av hundens kost.

Hvis hundens kosthold er begrenset på grunn av f.eks allergier, kan det være behov for andre kosttilskudd. I Musti sitt sortiment finner du også kosttilskudd som er godt for ledd og munn/tannhelse. Les mer om alle våre kosttilskudd her >>


Hele, rå bein

Mange hunder liker å gnage på rå bein, og det gir både stimulering og ro, men det er viktig å huske på at bein gjør avføringen hardere. For å unngå problemer, må du passe på at hunden ikke spiser for mye bein på en gang. Som kalsiumkilde i maten er produkter som inneholder kvernet bein best egnet. Vi anbefaler også å gi dem i moderate mengder. For mye bein er ikke bra for hunden. For noen hunder passer det ikke med bein i kosten. Da trenger de kalsium via kosttilskudd. Avital Calsium er et godt alternativ. Hvis hunden har en tendens til å være glupsk, er det viktig at du holder han under oppsyn når han spiser! Det er viktig at du som eier er klar over risikoen ved å spise bein. Du er ansvarlig for fôringen av alle produkter.


50/50-metoden

I mange husholdninger blir hunden matet i henhold til den såkalte 50/50-modellen. Dette betyr at halvparten av kostholdet består av fullfôr i tørr eller våt variant og halvparten råfôr. Da får hunden de nødvendige beskyttende næringsstoffene fra fullfôret, men drar samtidig  nytte av naturligheten i råfôret.


Glupske hunder

Mange hunder kan bli litt vel ivrige av den deilige ferske maten. Hvis hunden er for glupsk og svelger for fort, kan den kaste opp. Da kan det være lurt å dele dagens mat i flere små porsjoner. Maten kan også serveres i for eksempel slow feed matskåler som forhindrer hunden i å spise for fort.


Konklusjon

Korrekt sammansatt kost med råfôr er bra for hundens helse og gjør ofte hunden piggere. Selv om råfôring kan virke tungvint og komplisert i begynnelsen, er det ofte verdt bryet.

Her ser du et utvalg av våre råfôr – hele utvalget finner du i butikk >>