Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Sommerens farer

Sommerens farer

Sommeren er en herlig tid fyllt med eventyr og lange deilige dager i solen. Varmen og sola innebærer dog en risiko for heteslag og brannskader for våre firbeinte venner. Hunder og katter er mye mer følsomme for varme enn mennesker, noe som er viktig å tenke på under de varme sommermånedene.

 

I denne artikkelen har vi viktig informasjon om hvordan varme påvirker hunder og katter, og hvordan du kan forebygge heteslag og hva du gjør hvis ditt dyr blir skadet.


Hund

Hunder kan ikke svette og på den måten redusere sin kroppstemperatur. De kan kun pese med åpen munn for å kjøle seg ned. Munnen som skal svale ned hunden er liten i forhold til den opphetede kroppen, noe som medfører en stor risiko for overoppheting.

Heteslag

De vanligste årsaker til heteslag hos hund er opphold i bilen på varme dager, samt varme solfylte steder som utstillinger, badestrender, terrasser osv.

Hvert år dør hunder som har blitt etterlatt i varme biler! Temperaturen i en bil stiger i løpet av få minutter raskt opp mot +50 grader om det er sol ute. Å letterlate bilvinduet på gløtt er ikke tilstrekkelig for å senke temperaturen i bilen. Grunnregel er først og fremst å aldri etterlate et dyr i bilen om sommeren, ikke en gang om bilen står i skyggen. Sola flytter på seg og til og med skyggefulle plasser blir raskt for varme!

Om du ser en hund som har blitt etterlatt i en bil, og som kan risikere å bli rammet av heteslag, kan du ringe til politiet slik at de kan hente ut hunden. Symptomer på heteslag er kraftig pesing, mye sikling, rask puls, urolig, forvirret, problemer med å gå eller reise seg, oppkast, diarè og til slutt kollaps.

Hva kan du gjøre om hunden har fått heteslag?

Hunder har normalt en kroppstemperatur på +38-39 grader. Stiger temperaturen over det, er det viktig å senke kroppstemperaturen så raskt som mulig. Dersom hunden er såpass påvirket av varmen at den ikke kan stå oppreist, fordobler du dens sjanser for å overleve om du selv påbegynner behandlingen før du kommer til veterinæren. En fuktig klut rundt hodet holder ikke! Bløt hele kroppen med vann, enten ved hjelp av bøtte eller med vannslange.


Slik behandler du en hund som har fått heteslag

  • Sørg for at hunden får skygge. Ventilasjon (vind) er viktig.
  • Dypp hunden i åpent vann, for eksempel i en dam, basseng eller sjø, benytt det som er tilgjengelig. Reis så til veterinær, med alle vinduer åpne og bilens ventilasjon og aircondition på full styrke, og med hundens snute nær luftstrømmen.
  • Kortnesede hunder har trange luftveier og kan få problemer med å puste selv uten å være overopphetet. Ved det minste tegn på pustebesvær må veterinær kontaktes omgående.
     

Tips-slik forebygger du heteslag

  • Ikke mosjonèr hunden på varme sommerdager, spesielt ikke sykkelturer på asfalterte veier. Veibanen er veldig varm i solen, noe som gjør at hunden varmes opp både underfra og ovenfra.  Beste tiden å trene på om sommeren er tidlig på morgenen. Husk at selv den mest veltrente hund kan rammes av heteslag. Ikke ta noen sjanser!
  • Ha alltid vann med deg til hunden.
  • Om dere tilbringer tid i solen, tenk på å alltid tilby en skyggefull plass til din hund.
  • Ta det ekstra rolig på lufteturen på riktig varme dager. Unngå tur midt på dagen når temperaturen er som høyest.
  • Ved fysisk aktivitet på varme dager kan hundens temperatur holdes nede ved svalende bad eller med dusj av og til. Det fordampende vannet fungerer effektivt som en naturlig avkjøling.

Hos Musti har vi spesielle kjølevester eller kjøleskjerf som kan hjelpe til med å holde kroppstemperaturen hos din hund nede når det er varmt ute.
 

KATT

Katter har like store problemer med å regulerer sin kroppstemperatur som hunder, og de kan også rammes av heteslag og dehydrering. Katter har også en tynnere pels på ørene, noe som kan resultere i brannskader av solen. Her kommer noen råd for å hjelpe din katt med å unngå problemer:

Brannskader

Helt hvite katter eller katter med hvite ører og ansikt er spesiellt utsatt for solbrenthet. På hvite partier kan man påføre solkrem med høy solfaktor, som vil beskytte mot solens stråler når de er som sterkest. Man kan også holde katten innendørs på dagtid.

Dehydrering

Sett frem flere vannskåler slik at katten gis flere muligheter til å drikke. Noen katter drikker mindre når været er varmt. Du kan da oppmuntre katten til å drikke ved å legge en isbit i vannskålen og ved hele tiden sørge for friskt og nytt vann.

Heteslag

For å unngå heteslag når det er veldig varmt ute kan du holde katten innendørs i et svalt rom. Det kan også hjelpe med å klappe katten med en fuktig klut, eller ved å dyppe kattens poter i et kar fyllt med kaldt vann, og legge en kald klut under haken på katten. For å avkjøle liggeplassen kan du forsøke å legge en pose med for eksempel frosne erter i et håndkle og legge pakken i sengen til katten.

Katter viser samme symptomer på overopphetning som hunder. Kraftig pesing, uro, sjangling og kollaps. Også kortnesede katter kan få pusteproblemer og må i så fall omgående tas med til en veterinærsjekk. Ved tegn på overopphetning kan samme behandlingsmåte som for hund benyttes, samtidig som veterinær kontaktes omgående.