Gjennomsnittlig lever en kanin 7 – 9 år, men vi kjenner til kaniner som blitt 15 år gamle. Det finnes mange forskjellige kaninraser. Hermelin er den minste rasen, som veier cirka 1 – 1,5 kg som voksen. Dverg vedder er noe større med en vekt som voksen på cirka 2 – 2,5 kg. Begge rasene finnes både som korthårete og langhårete, I tillegg finnes det en løvehodekanin, som vanligvis blir mellom 1,3 – 1,7 kg som voksen.
For at dere skal bli så gode venner som mulig er det viktig at dere får en bra start. Her kommer noen råd og tips for hvordan du best tar vare på din kanin.
Når du kommer hjem med din dvergkanin, gjør du i stand kaninburet. Begynn med å legge spon i bunnen. Ikke benytt avispapir, trykksverte er giftig for kaninen. Buret bør settes på det svaleste og tørreste stedet i huset. For å unngå pusteproblemer trenger kaniner god ventilasjon. Samtidig er de følsomme mot trekk. Ideell temperatur for en kanin er 16 – 21 grader. Buret bør være minst 100 x 50 cm, og minst 50 cm høyt. Har du flere kaniner anbefaler vi et bur som er minst 120 x 60.
Fyll pellets i skålen, høy i høybeholderen og vann med vitaminer i vannflasken. Heng opp saltstein og gnagerstein. Så kan du la kaninen få komme inn i sitt nye hjem. De to første dagene skal kaninen få være i fred så mye som mulig. Bare sjekk at den finner maten og vannet.
Kaniner liker å ha et hus å gjemme seg i. I begynnelsen lar du huset være i buret om natten og når du selv ikke er hjemme. Det kan ellers være vanskelig å bli kjent med hverandre, siden kaninen gjerne blir inne i huset.
Etter to døgn kan dere begynne å bli kjent med hverandre. Prat rolig med din venn og strekk frem hånden slik at kaninen får lukte på deg. By gjerne på en godbit, for eksempel tørket frukt eller grønnsaker. La kaninen være i fred ytterlige noen dager før du begynner å løfte den opp.
Kaniner er vegetarianere og må ha fri tilgang til høy. Minst 80% av daglig energibehov bør dekkes av høy. Pellets er et kraftfôr som kaninen skal ha fri tilgang til de første 6månedene. Deretter cirka ½ – 1 dl per dag avhengig av kaninens størrelse. Når kaninen har blitt litt eldre kan du komplettere med de supre blandingene du finner hos oss i Musti. Gi gjerne kaninen din en grønnsaksbit hver dag, det har den godt av. Prøv deg litt frem for å finne ut hva din kompis liker best, gulrot pleier å være populært. Gi små biter av gangen slik at kaninen ikke blir dårlig i magen.
Gi gjerne vitamintilskudd i vannet. I vinterhalvåret anbefaler vi ADEK-vitaminer og BC-vitaminer resten av året. Ikke glem å bytte vann hver dag.
Buret skal rengjøres 2 – 3 ganger per uke, avhengig av størrelsen på buret.
Korthårete kaniner pleier ikke behøve noen pelsstell, men liker gjerne å bli børstet. Langhårete kaniner må gres ofte slik at ikke pelsen floker seg.
Klørne må klippes cirka hver 6. uke. Sjekk gjerne lengden på tennene samtidig. De kan bli for lange om kaninen ikke gnager og sliter ned tennene. Det kan resultere i feilstillinger. Det er ofte vanskelig å korrigere feilstillinger, noe som kan gjøre at kaninen ikke kan spise.
Det er to alvorlige virussykdommer som kan ramme kaninen din. Det er kaninpest (myxomatos) og RVHD. Det finnes ingen behandling mot disse sykdommene, og det er en stor risiko for at kaninen dør om den blir smittet. Vi anbefaler derfor at du vaksinerer kaninen. Spesielt om den er utendørs.
Det er viktig å aktivisere kaninen din. I vill tilstand benytter den klørne sine for å grave huler de hviler og søker beskyttelse i. De spiser kun planter, og pleier å komme ut fra hulene sine for å beite i skomringen. Tamme kaniner er ikke nattdyr og pleier å hvile på dagen når de er alene, for siden å kvikne til på ettermiddagen og kvelden.
Kaninen må få komme ut på gulvet hver dag for å bevege seg. Den blir som oftest stueren om du lar den være i buret de første 14 dagene. Det er bra å ha et toalett i buret. Bruk pellets som suger opp urinen. Da lukter det ikke så ille. Lar du døren til buret stå åpen når kaninen er på gulvet lærer de seg gjerne å gå inn i buret om den må på do. La aldri kaninen være ute av buret uten oppsyn.
Om sommeren kan du gjerne ta kaninen med deg ut på oppdagelsesferd. Da trenger du en sele og et kobbel. Venn kaninen til å gå bare med sele først, deretter kan du begynne med kobbel.La ikke kaninen spise for mye gress ute på sin utflukt. De trenger litt tid til å venne seg til gress for å unngå mageknip eller diarè.
Ellers sysselsetter kaninene seg med å gnage. Pass på at det alltid er minst 3 forskjellige saker å gnage på i buret, i tillegg til gnagersteinen. Som eksempel er frøstenger, tørkede maiskolber og gnagerkjeks gode alternativer. Her har vi mye å velge imellom i våre butikker. Du finner raskt ut hva som er favorittsysselsttingen til din kompis.