Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Tid for flått

flåttsommer

Vår og sommer er en herlig tid på året! Vi og våre kjæledyr oppholder oss mer utendørs på denne tiden, ofte i hagen eller i skogen. Men denne årstiden innebærer også at flåtten kommer frem og er på sitt mest aktive. 

Flått er et lite dyr i slekt med midder og edderkopper, som trives aller best i skyggefulle og litt fuktige områder, som for eksempel løvskog. De fleste kjenner til risikoene med flått, men vi skal også huske på at det skal mye til for å bli rammet av sykdom på grunn av flått. De fleste flått bærer ikke på smitte. Dessuten blir ikke hunden eller katten nødvendigvis syk selv om de blir bitt. Finner du en flått på katten eller hunden er det viktig å fjerne den så raskt som mulig. Gjør det til en vane å sjekke regelmessig under flåttperioden.

Flått

Når det er 5-7 plussgrader eller varmere ute er flåtten mest aktiv. Dette innebærer at i deler av landet finnes flått i lengre perioder av året, mens i andre deler av landet er det mindre vanlig å se flått. I Norge er flått påvist helt opp langs kysten av Brønnøysund og i indre Sør-Trøndelag. Mest flått finner vi i Agder. Flåtten er mest aktiv i perioden mellom april og oktober.

Flått har fire stadier i sin utviklig, og fasene krever at den får suge blod for å bli fullvoksen. Flått har mange vertsdyr, og krever ingen spesiell art for å overleve. Risikoen for å bli bitt av flått, avhenger av hvor mye hunden er ute i skog og mark og hvor nysgjerrig og aktiv den er.

Nesten alle kan få flått når været er ideelt og det er mye av den ute i naturen. Den suger seg fast i huden med sitt taggete sugeorgan, og injekserer samtidig et bedøvelsesmiddel. De sitter der i 3-11 dager og suger blod, og kan bli 200 ganger større enn den var i utgangspunktet. Mens den suger i seg blodet overføres deres spytt inn i dyrets kropp, noe som kan forårsake sykdommer.

Det finnes flått som bærer på smittsomme sykdommer, men langt fra alle. Selv om de bærer på smitte er det heller ikke sikkert at hunden eller katten blir smittet.

Forebyggende

Å undersøke pelsen på hunden og katten hver dag, og fjerne all flått er selvfølgelig det beste! Men det finnes også andre måter vi kan forebygge dette på:

  • Flåtthalsbånd
  • Dråper
  • Pulver
  • Tabletter

En god idè er å anskaffe en god flåttfjerner. Om du har en hage kan du forsøke å gjøre den så lite trivelig som mulig for flått, og triveligere for deg og kjæledyret ditt. Klipp gresset ofte og hold busker og hekk trimmet. Besøk din nærmeste Musti-butikk så vil vi hjelpe deg!
 

Symptomer og sykdom

De fleste flått bærer ikke på smitte, og når de gjør det overføres smitten sjeldent til hunden eller katten. Men risikoen er allikevel der. Hvis dyret blir smittet kan det være alvorlig. Sykdommene som dyret ditt kan få, er borreliose samt en infeksjon som heter anaplasmose. TBE er veldig uvanlig hos hund og katt.

Anaplasmose

En bakteriell infeksjon som kan gi akutte symptomer som feber, trøtthet, nedsatt appetitt, mage- og tarmforstyrrelser, tegn på smerte eller ømhet samt blodplatemangel. For å kunne overføre smitten, må flåtten ha sugd blod i minst ett døgn. Selv om katten eller hunden din blir smittet, trenger den ikke nødvendigvis å bli syk. Men dyret kan i noen tilfeller bli dårlig. Det tar omtrent 1-2 uker fra dyret blir bitt til det får symptomer. Dyret henter seg vanligvis inn igjen ganske fort når man behandler sykdommen.

Borreliose

Oppstår på grunn av en bakterie som finnes i flåttens tarm. For å kunne infisere dyret, må flåtten suge blod i minst ett døgn. Det tar to til fem måneder før sykdommen bryter ut. De aller fleste hunder og katter blir ikke syke selv om flåtten har overført smitte til dem. Symptomene er nedsatt allmenntilstand, feber, trøtthet, halting som forflyttes mellom benene (vandrende halting) samt stive ledd. Det finnes vaksine mot borreliose hos hund. Man grunnvaksinerer to ganger med tre ukers mellomrom, og deretter vaksinerer man årlig i god tid før hver flåttsesong.

Eksem

Flåttbitt kan, akkurat som andre småsår i huden, utløse våteksem (hotspots). Dette fører til kløe og smerter.

Hva kan du gjøre selv hjemme?

Flåtten sitter i 3 -11 dager for å suge blod, og kan øke vekten sin 200 ganger. På visse hunder og katter er det vanskeligere å oppdage flått – for eksempel hos langhårete katter eller dyr som ikke er så glad i å bli klappet eller undersøkt for lenge. Når du oppdager en flått, må du ta den bort med en gang. Jo fortere, desto bedre. Da minskes risikoen for at dyret ditt blir smittet av sykdom.

Undersøk katten eller hunden din regelmessig

Flått kan sette seg hvor som helst på dyret. De liker å sitte fremme ved ansiktet, bak ørene, på halsen eller ved armhulene. Der dyret ikke kommer til selv sitter de selvfølgelig lengre.

Slik tar du vekk flått

Bruk helst en flåttfjerner. Noen vil heller bruke fingrene, og andre pinsett. Med pinsett er det en risiko for å knuse flåtten hvis man er uforsiktig. Ta tak i flåtten helt nært huden, og dra rett ut. Det er best å få med alle delene av flåtten, men dersom hodet eller munndelene blir sittende igjen, er det ikke farlig. Restene fjernes da av seg selv etter noen døgn. Flåttbittet kan gi en liten betennelse, vask da med klorhexidin fra apoteket.

Flåttmiddel

Det finnes ulike former for flåttmidler for dyr, både dråper, halsbånd og tabletter. Flåttmiddel for katt skal utelukkende brukes på katt, aldri bruk flåttmiddel for hunder til din katt. Katten kan bli syk og i verste fall få kramper og dø.

For alle dyr er det viktig å tenke igjennom hvilke bivirkninger som kan forekomme. Dyret kan for eksempel slikke i seg flåttmidler satt i pelsen hvis man har satt det for langt bak på kroppen, eller fra andre dyr som nylig er behandlet, og få i seg giften. Hvis hunden eller katten din blir syk, dusj og sjamponer pelsen og skyll nøye. Blir dyret dårligere, kontakt veterinær. Flåtthalsbånd kan også ha bivirkninger.

Hva gjør veterinæren?

Som regel kommer ikke hundeeiere inn til veterinæren fordi de tror at hunden har fått en flåttbåren sykdom. Ettersom inkubasjonstiden for borreliose er flere måneder, kobler man sjeldent sammen symptomene med at hunden eller katten har hatt flått. Kontakt alltid veterinær når du mistenker at dyet ditt ikke har det bra.

Slik foregår undersøkelsen

  1. Veterinæren lytter og stiller spørsmål. I sykdomsbeskrivelsen inngår blant annet:
    • Hvor lenge har du sett symptomer?
    • Hvilken del av kroppen gjelder det?
    • Er det andre dyr i familien som er plaget? – Er plagene sesongavhengige?
    • Hvordan er mat- og drikkelyst?
  2. Veterinæren undersøker hunden eller katten.
  3. Det tas prøver ut ifra hva veterinæren mistenker.
  4. En foreløpig diagnose stilles.
  5. En behandlingsplan legges opp, inkludert eventuelle oppfølgingsbesøk.
     

Behandling

Behandlingen velges ut i fra sykdommen. Ved anaplasmainfeksjon samt borreliose fungerer antibiotika som regel godt. Når det gjelder evt. eksem som kommer av flåttbitt, barberes pelsen vekk og man vasker rent. Avhengig av problemets omfang kan man også gi medisin.

Se våre flåttprodukter