Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Tips for en trygg nyttårsaften, og hva man skal gjøre hvis ting ikke går helt etter planen

Når man får et kjæledyr, blir den firbente raskt et viktig og uunnværlig familiemedlem. Vi i Musti ønsker å gjøre alt vi kan for å hjelpe pelsklingen din med å ha det fint året rundt, og denne artikkelen vil hjelpe deg med å forberede kjæledyret ditt for nyttårsaften.

Først: Sørg for at vennen din er uthvilt etter alt julestresset. Dette er viktig for at den er godt rystet til den neste prøvelsen – nyttårsaften. Ikke la kjæledyret ditt være alene under nyttårsfeiringen. Selv om pelsklingen virker rolig, kan den være mer stresset enn man tror.

Hvis kjæledyret ditt blir engstelig på nyttårsaften, vil det ta 3–5 dager før kroppens stresshormoner flater ut. Da er det viktig å gi den firbente vennen din tid til å komme seg igjen etter all spenningen.

Tidspunkt for salg og avfyring av fyrverkeri

 • Salget av fyrverkeri starter 27. desember og varer til 31. desember.
 • Fyrverkeri kan sendes opp fra 31. desember 18.00 til 1. januar 02.00. Hvis man ønsker å fyre det opp en annen dag enn dette, må man søke om tillatelse.

Det er mange entusiaster som bryter lovene rundt fyrverkeri, så dyreeiere bør være forberedt på at det kan sendes opp noen fyrverkerier allerede fra salget starter.

Ting å være bevisst på

 • Hold alltid hunden i bånd fra 27. desember. Ta det på med en gang dere er på vei ut ytterdøra.
 • Ikke ta katten med ut, heller ikke i bånd, fra 27. desember til 1. januar.

 

Hvert år er en ny nyttårsaften for kjæledyret ditt

Mange kjæledyr ser ikke ut til å bry seg så mye om omgivelsene sine, selv når det er mye lys og banking rundt dem, men det er fortsatt viktig å huske at kjæledyrs opplevelse og oppfatning av ting hele tiden endres. Det er dessverre vanlig at kjæledyr som tidligere har vært vant til mye lyd plutselig blir paniske ovenfor det som tidligere var helt greit. Mye kan skje på et år: Kjæledyret kan for eksempel ha blitt skremt av tordenvær eller en eksplosjon i en byggeplass, og dette påvirker hvordan den vil håndtere den kommende nyttårsaftenen. Denne frykten vil kanskje ikke vise seg før selve nyttårsaftenen, så det er viktig å forberede dem godt vært eneste år.

Stress og smerter kan også påvirke kjæledyrets nerver og få den til å være mer følsom ovenfor miljøstimuli. Med dette i tankene kan også forholdene rundt nyttårsaften variere fra år til år.

 

31. desember

Nyttårsaften er kanskje den viktigste dagen i året for deg som dyreeier. Vær spesielt oppmerksom på kjæledyret ditt allerede fra morgenen av – uansett om det er en erfaren senior eller en ung valp eller kattunge. Holdningen til menneskene rundt dem er viktig, fordi kjæledyr leser eieren sin for tips om hvordan de skal nærme seg situasjonen. Hvis kjæledyret ditt blir redd, vær støttende, men oppfør deg samtidig rolig og avslappet. Du ønsker ikke å vekke frykt ved å vise en overveldende mengde av medlidenhet og nervøsitet.

 

Å gå tur med hunden på nyttårsaften

 • Lag en turplan for hunden din i god tid. Husk at selv om festdeltakere ikke har lov til å skyte opp raketter før kl. 18.00, vil det nok være et par som prøver seg i løpet av dagen. Det er også en god idé å ha en GPS-tracker på hundens halsbånd eller sele når dere er ute. Start med dette omtrent en uke før nyttårsaften. Dette er i tilfelle hunden blir overrasket eller skremt og stikker av. Husk å lade den!
 • Utendørsaktiviteter om morgenen og midt på dagen: Beveg deg raskt og gå en lengre tur enn vanlig allerede om morgenen. Planlegg også en lang og energisk tur (kanskje en løpetur) på ettermiddagen (før kl. 17). Hvis mulig, kjør vekk fra tett bebyggelse for å unngå tilfeldige raketter og komme dere vekk fra et stressfritt miljø.
 • Utendørsaktiviteter om kvelden: Hvis hunden er ung eller av en annen grunn har vanskelig for å holde seg i lengre perioder, ta den ut for en rask tissepause tidlig på kvelden (19.00–20.00). Bli værende rett utenfor hjemmet deres slik at dere raskt kan komme dere inn igjen. Når den har fått tisset/gjort fra seg er det ingen grunn for å gå en tur. Dette er et spesielt risikabelt og stressende øyeblikk; rakettene skytes allerede opp, så det er en reell risiko for at pelsklingen løper vekk i frykt. Hvis hunden din har gått en god tur tidligere på dagen, er det kanskje ikke nødvendig å ta den med ut i det hele tatt om kvelden. Da kan dere heller ta en ekstra tidlig tur neste morgen.
 • Når fyrverkeriene har stoppet, og den første dagen i det nye året nærmer seg morgengry, kan dere dra på en tur for eksempel i skogen hvor hunden din kan få nyte litt fred. Merk også i dette tilfellet at det er mulig å høre tilfeldige smell. En hund som er redd for fyrverkeri skal ikke tas ut i det hele tatt mellom klokken 18.00 og 02.00, når rakettene er som høyest.
 • Ut og dobbeltsikret: På nyttårsaften bør du ta på hunden et pålitelig halsbånd OG sele. Koble kraftige og slitesterke bånd i begge deler. Å dobbelsikre hunden kan virke meningsløst, men mange hunder har stukket av på grunn av utilstrekkelig utstyr. Alltid dobbeltsikre – også hvis hunden din generelt er rolig. Sjekk at utstyret er i god stand (spesielt låsene) i god tid før nyttår. Utstyret bør settes på hunden før du åpner inngangsdøren. Er det slitasje eller mangler på utstyret deres? Bestill nytt og trygt utstyr her.

 

Når det gjelder dører, inngjerdede hager og vinduer:

 • Ytterdører: Gå gjennom ytterdører med forsiktighet! Selv om kjæledyret ditt normalt ikke ville løpt ut av døren, kan det være de gjør det nå. Så før du åpner døren, legg merke til hvor pelsklingen din er. Ikke dvel i døråpningen! Be hele familien om å gjøre det samme. Hvis gjester kommer, kan du ha katten eller hunden i et annet rom bak en lukket dør til inngangsdøren er trygt lukket igjen. Hvis du ikke har mulighet til å ha kjæledyret i et annet rom, ha dem i bånd mens folk kommer og går. Husk at katter er eksperter på å snike seg ut av fanget ditt! En kjærlig klem holder dem ikke tilbake.
 • Inngjerdet hage: Selv om hageområdet er forsvarlig inngjerdet, bør du ta hunden med ut i bånd. Mangt en pelskling har vist seg å være en akrobat når den blir skremt, og da er det ikke alltid den holdes tilbake selv av selv det sikreste gjerder. Katter bør ikke tillates i uteinnhegningen i det hele tatt om kvelden. Selv om innhegningen er solid med tett nett, kan katten din bli skremt av et smell på en dårlig dag og snike seg vekk.
 • Vinduer og balkonger: Ventiler på en ansvarlig måte på tiden før nyttårsaften, og hold vinduene så ofte lukket som mulig. Skjermede vinduer kan bremse kattens flukt, men de vil dessverre ikke forhindre det hvis de blir skremt. Balkongdøren skal til enhver tid holdes godt lukket. En katt i panikk er utsatt for fallulykker når den svinger eller suser på balkongrekkverket i nød.

 

Hjemmet er kjæledyrets trygge havn

 • Hjemmet skal alltid være et trygt sted for hunden eller katten din. Forbered derfor hjemmet nøye i løpet av ettermiddagen:
 • Lukk alle gardinene i god tid, slik at kjæledyret ikke ser lysglimtene fra fyrverkeriene i det hele tatt.
 • Fyll hjemmet ditt med trygge og kjente bakgrunnslyder; TV, radio og vaskemaskin kan gjerne stå på høyere enn vanlig.
 • Ikke la pelsklingen være alene. Selv om den vanligvis sover rolig, er det viktig å huske at denne dagen ikke er en vanlig dag.
 • Hvis kjæledyret ditt ønsker å krype under sengen eller et annet sted, la det gjøre det. Det er viktig at du selv holder deg rolig og oppfører deg normalt.
 • Ordne et trygt sted for et redde kjæledyr: et bur, en matte eller en seng. De fleste kjæledyr foretrekker trange rom, så det kan være en god idé å legge matten/sengen i et skap (med skapdøren åpen).

Plugg inn enten Adaptil-feromonprodukter (for hunder), Feliway-feromonprodukter (for katter) eller Pet Remedy-vaporizer i god tid før nyttår. Disse produktene virker beroligende på hunder og lindrer stress. Høyest effektivitet får du hvis du starter duftsprederen uker i forveien.

I tillegg til duftspredere kan man også Thundershirt. Thundershirt hjelper et stort antall kjæledyr med å håndtere stressende situasjoner hvert år. Den lager et varsomt trykk rundt kjæledyret, og dette gir den en følelse av ro. Hunden eller katten bør venne seg til å bruke Thundershirt i god tid før nyttårsaften, slik at kjæledyret ikke forbinder dekkenet med en følelse av frykt.

Ro ned kjæledyret ditt med litt hjernetrim

En godt aktivisert hund eller katt er rolig og fornøyd. På nyttårsaften skal all mat serveres til kjæledyret fra forskjellige aktiveringsleker. Du kan fylle den tradisjonelle kong-leken for hunder med våtfôr eller kjøttdeig dagen før og fryse den. På denne måten kan du få hunden til å roe seg ned og heller fokusere på å få maten i seg.

Ingenting sliter ut kjæledyret ditt bedre enn intensiv bruk av snuten. Skjul hunden eller kattens mat eller godbiter rundt leiligheten din og la kjæledyret snuse for å finne det. Du kan også gjemme godbiter i pappesker eller andre overraskende steder eller benytte deg av en snusematte. Dette er den perfekte aktiviteten for å slite ut eller distrahere pelsklingen din på nyttårsaften.

 

Lindring av stress og stressmage

Du kan støtte hundens restitusjon etter natten med fyrverkeri ved å tilby ham muligheten til å hvile i fred og for eksempel lete etter godbiter eller tygge på et tyggeben hjemme. Kruttet etter fyrverkeriet vil fortsatt lukte i noen dager, så det kan ta en stund før en sjokkert hund blir helt normal igjen.

Et kjæledyr med sensitiv mage kan også lide av stressdiaré. Da kan du bruke Avital Flora (som passer hunder og katter) eller et annet melkesyrebakterieprodukt laget for å støtte en sunn fordøyelse.

 

En hunde- eller kattetrener kan hjelpe

Hvis den bankende panikken skaper problemer på forhånd, kan man kontakte en hunde- eller kattetrener. Trenere har metoder og teknikker som hjelper kjæledyret og eieren med å overleve nyttårsaften. For veldig engstelige kjæledyr, kan du også søke hjelp hos en veterinær på forhånd.

 

En nyttårsaften uten fyrverkeri?

Å være en dyreelsker er å velge en feiring uten fyrverkeri, og det er mange gode grunner til å oppmuntre andre til å gjøre det samme. Å sende opp fyrverkeri er ikke bare stressende for dyr, men hvert år skades også flere mennesker når fyrverkeri brukes på en uforsvarlig måte eller det ikke har blitt brukt beskyttelsesbrille. Fyrverkeri er også dårlig for miljøet. Tenk hvor mye annet moro fyrverkeripengene kan brukes til!

Det nye året kan feires på mange måter som ikke øker angsten hos kjæledyrene våre: stjerneskudd (hvis de brukes riktig), ballonger, andre pyntegjenstander, en høytidelig skål kl. 12 og nyttårsløfter.

Her er hva du kan gjøre hvis kjæledyret ditt blir borte:

Vi håper at hvert eneste elskede, firbente familiemedlem forbli trygt hjemme i år blir. Hvis kjæledyret mot all formodning klarer å rømme, kan du gjøre som følger:

 • Ikke få panikk. Legg fra deg gjenstander og plagg med lukten din på plassen dere sist var sammen.
 • Ring veterinærer i nærområdet, dyresentre og eventuelt politiet på tlf. 02800 for å melde inn forsvinningen. Dette vil gjøre det lettere for dem å kontakte deg dersom noen har funnet et savnet kjæledyr.
 • Utnytt sosiale medier for alt det er verdt. Legg ut innlegg på din egen profil, lokale grupper og grupper spesifikt for savnede kjæledyr (Nitrogruppa er nyttig når det gjelder hunder). Del også et innlegg på Instagram og andre sosiale medier du benytter deg av.
 • Benytt deg av dyrebar.no. På denne siden legger eiere ut innlegg om savnede kjæledyr, og folk som har funnet et kjæledyr deler dette.
 • Del papirer med informasjon det savnede kjæledyret sammen med et bilde og telefonnummeret ditt. Distribuer dem bredt i området hunden sist ble sett. Buss-stopp, postkasser og tavler på den lokale matbutikken er nyttige steder å gi ut papirene.
 • Let etter kjæledyret ditt i området du sist så den. Ta med deg et par folk kjæledyret ditt er kjent med fra før av.
 • Hvis du ser kjæledyret ditt, hold deg rolig. Ikke kall det ved navn eller gå mot det. Sett deg på huk og prøv å lokke kjæledyret ditt til deg med mat, et leketøy eller lat som om du utforsker bakken.

 

Musti ønsker deg og kjæledyret ditt en trygg nyttårsaften! La oss ta vare på bestevennene våre hver dag hele året!