Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Valpen har diaré. Hva skal jeg gjøre?
Du trenger ikke bli redd om hundevalpen din har diaré – vanligvis er det et forbigående og helt ufarlig problem. Det lønner seg likevel å følge med situasjonen: valpens evne til å regulere væske- og elektrolyttbalansen i kroppen er ikke like god som hos en voksen hund. Uttørking på grunn av diaré er et mye farligere problem for en valp enn for en voksen hund.


De vanligste årsakene til diaré hos valper er:

 • Stress på grunn av forandringer (nytt hjem, ny fritidsaktivitet osv.)
 • Endringer i kosten (også nye godbiter og tyggebein)
 • Parasitt- og mikrobe infeksjoner
   
Når tør jeg pleie valpen hjemme?

Dersom valpen er opplagt og tar til seg væske, er vanligvis ikke dyrlegen bekymret for den. Litt løs avføring som likevel beholder formen er ingen grunn til panikk dersom hundevalpen ellers er i god form. I den lille kroppen kan ting likevel forandre seg raskt, og derfor bør man følge med og ringe til dyrlegen dersom situasjonen blir verre og vekker bekymringer.


Hvordan kan man behandle symptomene hjemme?

Tidligere behandlet man først og fremst diaré hos hunder ved hjelp av faste. Etter de nåværende instruksjonene bør man gi hunden ca. ¼ av dens vanlige daglige matporsjon. Man må legge ekstra vekt på kvaliteten og mengden av maten: porsjonene er små, lett fordøyelige og har et lavt fettinnhold. De bør også inneholde rikelig med væske. 

Hvordan forebygge diaré hos valpen?

 • Sørg for vaksiner og markkurer.
 • Ikke utsett en valp som ikke er vaksinert og enda har et uutviklet immunforsvar for større hundeflokker (f.eks. på hundearrangementer) eller ta den med til en hundepark.
 • Gi tilskudd som f.eks. Avital Flora for å regulere tarmfloraen. Undersøk på forhånd om produktet du velger også passer til valper!
 • Tilby valpen din nye smaksopplevelser varsomt og i små mengder om gangen. Ikke gi f.eks. nye tyggebein og godbiter på samme dag.
 • Dersom du vil skifte ut valpens kost, må du gjøre det ved å venne hunden gradvis til den nye maten.
 • Beskytt valpen mot stress: gi den en soveplass hvor den kan hvile seg uten å bli forstyrret. Ikke planlegg for mange slitsomme opplevelser på samme dag (f.eks. er hundeskole, dyrlege og valpetreff for mye på samme dag for mange sensitive valper.)

Selv om valpens diarésymptomer kan være bekymrende, særlig når de krever hjelp av dyrlegen, er det sjeldent snakk om noe alvorlig. Dersom man behandler diarésymptomene riktig, slipper man vanligvis fra det med skrekken. Ikke vær redd, for nesten alle hunder får diaré i alle fall én gang i løpet av valpetiden!
 

Les mer om valper i vår valpeguide, og meld inn den lille i Småpotene for ekstra tips og råd.