Valpen har skarpe melketenner i munnen og er ikke sjenert for å bruke dem. Avhengig av valpen begynner melketennene å falle ut ved omtrent fire måneders alder og erstattes av permanente tenner. Ofte er lysten til å tygge på sitt størst like før tennene skifter. Her forteller vi deg mer om hva som er greit å tenke på når valpen mister tenner!
Når skjer egentlig tannbyttet for en valp? Hundens melketenner begynner å løsne rundt 4 måneders alder, avhengig av individ, og permanente tenner vokser frem i stedet. I løpet av denne tiden har valpen et spesielt behov for å tygge. Valpens munn, tannkjøtt og tenner bør inspiseres daglig i denne perioden til den siste melketannen har falt ut. Hvis tannkjøttet er rødt eller tennene ser ut til å være plassert på en merkelig måte, kan det være lurt å oppsøke veterinær.
Valper har vanligvis 28 melketenner som senere byttes ut med 42 permanente tenner. Hvis valpen ikke mister sine melketenner, kan det påvirke hundens bitt som voksen, derfor er det viktig å se i valpens munn og sørge for at den mister tennene sine riktig.
Når valpen mister sine valpetenner, kan bein, menneskehender eller sofaputer plutselig bli de nye favorittene å tygge på. Dette er ofte assosiert med tidligere mer energisk eller ivrig atferd. Som eier kan du kanskje lure på hvor din søte lille valp har blitt av og hvem som har overtatt plassen dens. På dette stadiet krever valpen mye forståelse og tålmodighet. Det er viktig å være klar over utviklingsstadiet som er i gang, slik at eventuelle endringer i valpens atferd ikke kommer som en overraskelse, og slik at du som eier ikke misforstår atferden.
Når valpen begynner å miste valpetennene, kan munnen bli så øm at valpen får dårligere matlyst. Det kan være lurt å bløtlegge tørrfôret eller midlertidig erstatte det med mykere mat når valpen mister tenner. I tillegg kan hundens tannkjøtt bli rødt, og tannbyttet kan forårsake smerte siden tennene sitter litt hvor som helst. Det kan være mest sannsynlig å oppleve problemer når valpen skal miste hjørnetennene; melketennene kan noen ganger sitte fast selv om de permanente tennene er i ferd med å vokse frem. For fremtiden er det viktig at alle tennene vokser frem til riktig posisjon. Med andre ord, hvis det ser ut som om melketennene ikke flytter seg for å gi plass til de permanente tennene, kan det være lurt å oppsøke veterinær. Veterinæren kan også oppdage eventuelle manglende tenner og bittfeil i tide og gi råd om hjemmebehandling.
De fleste valper synes det er ubehagelig når noen stikker dem i munnen. Derfor er målet å gjøre det til en bagatell å ta på valpens munn. Ikke spar på godbitene og rosende ord i denne øvelsen.
Øv deg gjerne på tannundersøkelse daglig og hold øvingsøkten kort. Hvis valpen prøver å bite deg i hånden, vent til den roer seg før du gjentar øvelsen fra begynnelsen. La aldri valpen leke med noens hender, spesielt ikke dine - potene dine er kun for håndtering og belønning.
Siden hunden kun har én permanent tannsett i løpet av hele livet, er det viktig å ta vare på dem forsiktig. Den mest effektive pleien er å børste tennene daglig. Du bør lære hunden å like tannpleie allerede i valpestadiet.
I vår valpeguide holder vi deg på tå hev fra dagen valpen flytter inn i hjemmet til den er en voksen hund. Her finner du all informasjon som nye valpeeiere står overfor, for eksempel hvordan hustrene valpen og hvordan gjøre hjemme alene-treningen..