Har du en valp som nå er 12 uker gammel? Da er det tid for 12 ukers vaksinasjon og kanskje valpens første veterinærbesøk! Her holder vi deg og valpen din i sjakk og går gjennom hva du kan forvente, og hva som er greit å tenke på, når valpen din besøker veterinæren for første gang.
Valper må vaksineres for å forebygge sykdommer som kan gjøre valpen veldig syk. Valpers immunforsvar er fremdeles underutviklet, så de er ekstra følsomme for smittsomme sykdommer. Men det er ikke bare for din egen valps skyld at du bør vaksinere den – du bidrar også til å redusere smitterisikoen generelt og beskytte andre valper som ikke er vaksinert korrekt eller som er ekstra følsomme.
Når valpen din er 12 uker gammel, får den sin andre valpevaksinasjon. Den første skal den ha fått hos oppdretteren når valpen var ca. åtte uker gammel. I grunnvaksineringen inngår vaksinering mot valpesyke, hepatitt og parvovirus. Disse sykdommene er vanligere i andre land enn Norge, men hvis vi slutter å vaksinere mot dem her, er det en risiko for at de kan begynne å spre seg også i Norge via importerte hunder eller hunder som har vært utenlands.
Ofte anbefaler veterinæren også vaksinering mot kennelhoste, selv om det er en mindre alvorlig sykdom. Imidlertid er kennelhoste svært smittsomt blant hunder og kan forårsakes av forskjellige typer virus. Vaksinen gir ikke fullstendig beskyttelse mot kennelhoste, men symptomene blir mildere.
Under valpens første veterinærbesøk er det viktig å prøve å gjøre opplevelsen så hyggelig og morsom som mulig for valpen. Sannsynligvis vil valpen din trenge å besøke veterinæren et par ganger i løpet av livet. Fokuser på at besøket skal være så rolig og stressfritt som mulig – vær rolig selv for å vise valpen at alt går helt fint.
Først vil valpen bli løftet opp på undersøkelsesbordet der veterinæren går gjennom hele valpen fra snute til hale. Deretter undersøker veterinæren valpens ører, øyne, tenner, pels, hud og kroppsfett, og lytter til hjerte og lunger med et stetoskop. Deretter kjenner veterinæren på valpens mage og ser etter navlebrokk. Hvis valpen er en hannhund, sjekker veterinæren også om testiklene har kommet på plass. Når det er tid for selve vaksineringen, bruker veterinæren en kanyle for å gi et lite stikk i nakken, og dette plager vanligvis ikke valpen i det hele tatt. Hvis valpen er engstelig, kan du distrahere den fra det skremmende med en liten godbit eller leketøy.
Etter det første veterinærbesøket og det kanskje skremmende stikket, kan noen valper bli litt trøtte, både mentalt og som en reaksjon på vaksineringen. Det er bra å holde ekstra øye med valpen i løpet av den første halvtimen etter stikket i tilfelle valpen skulle reagere dårlig på vaksinen. Imidlertid er alvorlige bivirkninger sjeldne.
De fleste hunder i Norge er vaksinerte. Hvis en voksen hund er vaksinert og ikke har smittsomme sykdommer, som diaré eller hoste, kan valpen din være sammen med den. Vær imidlertid oppmerksom på at alle voksne hunder ikke nødvendigvis er trygt selskap for valpen din. Ikke alle individer er vennlig innstilt mot valper. Truende tisper og aggressive hannhunder kan gi valpen din negative erfaringer som påvirker den negativt i den sensitive utviklingsfasen. Derfor lønner det seg å utnytte slike hundekontakter som du kjenner og som du vet er vennlige.
Selv en stor størrelsesforskjell kan utgjøre en risiko hvis den voksne hunden er stor og vilter. Valpen kan skade seg i den livlige leken. Derfor er det best at den får leke vilt med hunder av samme størrelse. Hundekontakter innebærer alltid risiko, men vanligvis er fordelene større enn risikoene. La derfor hunden din møte andre hunder. Da lærer den seg å snakke hund flytende og lese forskjellige hunders kroppsspråk. Å forstå kroppsspråket til hunder som ser forskjellige ut, kan i fremtiden redusere risikoen for atferdsproblemer!
I vår valpeguide holder vi deg på tå hev fra dagen valpen flytter inn i hjemmet til den er en voksen hund. Her finner du all informasjon som nye valpeeiere står overfor, for eksempel hvordan hustrene valpen og hvordan gjøre hjemme alene-treningen..