Valpeguiden

Valpeguiden

Egnet mosjon for din valp

Lek og mosjon er valpens arbeid! Men ikke all mosjon egner seg for voksende valper, de må røre seg på riktig måte for at skjelettet skal bli hardt og koordinasjonen sikker. Mosjonen bør skje på valpens vilkår. Valpen skal ikke tvinges til å mosjonere, men hvis den vil bevege seg raskt, la den gjøre det.

En tur til skogen?

Det er fint om valpen får gå mye løs, gjerne på mykt underlag i varierende terreng, som i skogen. Allsidig skogsterreng utvikler valpens koordinasjonsevner. Mose, røtter, steiner og stubber tilbyr mange nye opplevelser. Snuten nyter skogens vinder og ørene fanger opp fuglesang, dessuten lærer valpen seg å bevege seg balansert. I skogen er det bra å gå rolig og la valpen selv klatre over greiner som har falt på stien, vade gjennom bekker og krype under falne trær. Iblant er det bra å stoppe og bare nyte freden i naturen. Skogen gjør virkelig godt for alle valpens (og eierens) sanser og å bevege seg i naturen er den beste tenkelige mosjon.

Riktig type lek utvikler kroppen

Ofte er valpen vant til å leke nesten uavbrutt med sine søsken hos oppdretteren. Leken er en viktig del av valpens liv og en måte for å øve hundenes kroppsspråk, lære seg å «jakte» og få utløp for sin energi på en morsom måte. Det er bra å la valpen leke med artsfrender også i det nye hjemmet. Iblant kan det være litt vanskelig å finne hundekompiser ettersom alle hunder ikke nødvendigvis er så bra selskap for valpen. Stor forskjell i størrelse kombinert med vill lek kan utgjøre en risiko for den lille valpen. Det er riktignok fint om valpen også får treffe store hunder, men de villeste lekene kan gjerne ordnes med omtrent like store hundekompiser. Lek med andre hunder utvikler valpens kropp på et allsidig vis.

Mosjonsformer som bør unngås.

Valpen skal absolutt ikke holdes innpakket i bomull. Den spreke tassen trenger mye god mosjon. Men all mosjon passer ikke for små valper. Altfor heftig eller belastende mosjon kan forstyrre skjelettutviklingen og til og med føre til skader. Unngå derfor disse med valpen:

  • Mekanisk hopping, som baneøvelser i agility.
  • Harde støt, som gyngen i agility, og heftige svinger.
  • Kilometerlange løpeturer eller løping ved siden av sykkelen.
  • Lange uavbrutte vandringer.
  • Ukontrollert sprelling og skliing på glatte gulv.
  • Hopp fra for høy høyde, for eksempel bilens bakluke.

Hunden er skapt for å bevege seg - fra den er liten.

For at valpen skal vokse seg til et sterkt, livskraftig og balansert individ trenger den daglig mosjon. Å bevege seg for lite er skadelig mens allsidig mosjon er bra for både kropp og sinn.