Valpeguiden

Valpeguiden

Gi bein til hundevalpen

Tygging ogg gnaging på bein er en artsspesifikk aktivitet for hunder. Størstedelen av våre firbente venner nyter å tygge på ting helt fra de er små, og derfor lønner det seg å gi valpen forskjellige bein hver dag. Når de små bajasene har noe lovlig å bite i, kommer ikke skoene og gulvlistene i skuddlinjen. Alle hunder har en egen «tyggekvote»; noen har behov for kraftig bruk av kjevene i lengre perioder av gangen, og for andre holder det med en kortere daglig tyggestund. Alle hunder har dette behovet medfødt.

Tygging øker hundens velvære:

 • Gnagingen skiller ut velværehormoner i hundens kropp og lindrer stress.
 • Tygging roer også ned hundevalpen og gir økt velvære.
 • Gangingen skaper en mekanisk friksjon på tennenes overflate og hindrer at det danner seg plakk.

Selv om hundevalpens behov for å tygge på noe er størst rett før den bytter tenner, trenger den noe å gnage på i alle aldre – daglig!

La kjevene jobbe – men pass på!

Hunder elsker bein, og derfor bør man aldri la valpen få tygge uten at man holder et godt øye med den. En uerfaren og grådig valp hører alltid med i risikogruppen; ved å sluke maten oppstår det fare for kveling og dersom man gir valpen et rått bein, kan for mye beinstoff føre til forstoppelse eller i verste fall tarmblokkering.

Huskeliste:

 • Følg alltid godt med når valpen tygger på bein. Dersom beinet blir seigt av spytt eller valpen får bitt av en bit i en farlig størrelse, kan det være best å ta hele beinet vekk.
 • Den sikreste måten å gi valpen bein på, er at man holder det fast i den ene enden. Slik har eieren kontroll på gnagingen, og valpen lærer seg at det er trygt å spise i nærheten av hånden din.
 • Man kan også gi valpen rå bein under kontroll, men det er viktig å kjenne til risikoene ved ekte bein, som for eksempel hvordan beinstoffet gir hard avføring.

Slik velger du et tyggebein som passer til hunden din

Det lønner seg å gi hundevalpen flere forskjellige tyggebein som oppmuntrer den til å bite i tillatte ting i stedet for sko eller sofaen din. Hundens størrelse, styrken på kjevene, tennenes stand og dens individuelle smak er ting som påvirker valget av bein.

 • Vridde tyggepinner er beregnet for små hunder og valper.
 • Pressede tyggebein gir ofte tennene litt hardere motstand enn tyggerullene.
 • Elgbeinene fra RAUH! er uten tilsetningsstoffer og passer ofte også til allergiske hunder.
 • Dersom man gir hunden et knutebein, må man være ekstra forsiktig. Ved ekstra hard behandling av ivrige hunder kan knuten løsne fra tyggebeinet for tidlig og sette seg fast i halsen.
 • Nesten alle hunder liker å gnage på råbein.
 • Tørkede dyredeler er ofte gode å gange på for valper, og gir dem nye smaksopplevelser.

Noen tyggeprodukter inneholder en viss mengde energi, og derfor må man ta hensyn til godbitene i valpens daglige matporsjoner. Husk at eieren alltid har ansvaret for alle typer bein og godbiter man gir hunden.

Se nærmere på de holdbare og førsteklasses tyggebeinene i Pocca-serien her.