Valpeguiden

Valpeguiden

Hund i puberteten

Akkurat når du tror den mest intense valpetreningsfasen er over, begynner din firebeinte venn å teste grensene. Men ikke bli bekymret! Tenåringshunden trenger din støtte og konsekvente trening for å bli en veloppdragende hund.

Når starter puberteten?

Vanligvis når hunden puberteten når den er 6-15 måneder. For mindre raser kommer puberteten tidligere, og for større raser kommer den senere. Fasen varer vanligvis til hunden er 1,5 år gammel, men for noen hunder varer pubertet lenger. Hunden er fullvoksen i en alder av 2-3 år.

Hvordan merker du at hunden er i puberteten?

Hunden når seksuell modenhet i puberteten, noe som betyr første løpetid for tisper og for hannhunder en økt interesse for tispene. Puberteten kan noen ganger føre til uønskede endringer i hundens adferd, for eksempel:

  • Økt frykt og engstelse: hunden kan bli redd selv kjente objekter, som søppelkasser og flyvende løv.
  • Ulydighet: hunden ser ut til å være “døv” for grunnleggende kommandoer som vanligvis er kjent for din lille venn.  
  • Hunden prøver å få viljen sin ved å bjeffe og bite. Når hunden er frustrert vet den ingen andre måter å oppføre seg.

Det er normalt at hunden din ikke blir så begeistret for andre hunder i puberteten eller etter, spesielt hvis den andre hunden er av samme kjønn. Selv om ikke alle hunder trenger å gå i hundeparken, er det viktig at hunden din vet hvordan han skal passere andre hunder på en ordentlig måte.

Tips for temming av tenåringen

Det er viktig at hunden din ikke er alene i puberteten. Eieren har en avgjørende rolle som hundens støtte og oppdrager. Det er smart å ta opp uønsket atferd tidlig, men ikke straff hunden for uønsket atferd, støtt heller den ønskede oppførselen med positiv forsterkning - på den måten vokser hunden din opp til å bli en skikkelig hundesborger.

Noen tips:

Når man tror det er noe som lusker i mørket eller flyvende løv og søppel er kjempeskummelt:

Ikke tving hunden til å se frykten i hvitøyet, begynn heller tålmodig å gjøre hunden din kjent med omgivelsene igjen. Når du ser en ny ting, observerer du den først fra lang avstand. Belønne hunden når den ser tingen rolig eller tilbyr kontakt til deg. På den måten begynner nye ting litt etter litt å bli muligheter for den lille vennen din. Hvis hunden er redd eller søker seg bort fra situasjonen, er det viktig å la den få gjøre det.

Når ”kom hit” ikke fungerer, og andre basisøvelser virker å være helt glemt: 

Påminn hunden din om de grunnleggende kommandoene med daglig, kort og enkel trening, som garantert vil lykkes. Det er viktig at valpen får mange opplevelser av å lykkes. Belønne valpen din med lek eller godbiter avhengig av hva den foretrekker. Vær tålmodig, pålitelig og konsekvent, selv om hundens oppførsel virker meningsløs.

Om hunden din er avvisende:

Selv om biting og konstant bjeffing er uønsket atferd, har alle hunder godt av å få initiere noen ganger. Hvis hunden alltid blir ignorert, kan den bli stresset og føle seg hjelpeløs. I stedet for å ignorere tenåringen helt, lær den hvordan du ønsker at den skal oppføre seg.

Hvis hunden hopper på deg, ber du den sitte og belønner den for å sette seg. Det mest effektive er hvis du kan forutse situasjonen og be hunden sitte før den hopper, og deretter belønne den.

Ingenting varer evig – selv tenåringsfasen

Selv om puberteten kan gå deg på nervene, kan du prøve å tenke positivt: Det er kun en forbigående fase og med konsekvent opplæring vokser din firebeinte venn opp til å bli en ordentlig hundemedborger.