Valpeguiden

Valpeguiden

Hund i puberteten

Akkurat når du tror den mest intense valpetreningsfasen er over, begynner den firebeinte vennen din å teste grensene. Men vær ikke bekymret! Med støtte og konsekvent trening, kan tenåringshunden din bli en veloppdragende hund.

Når starter puberteten?

Vanligvis når hunden puberteten når den er 6-15 måneder. For mindre raser kommer puberteten tidligere, og for større raser kommer den senere. Fasen varer vanligvis til hunden er 1,5 år gammel, men for noen hunder varer puberteten lenger. Hunden er fullvoksen i en alder av 2-3 år.

Hvordan merker du at hunden er i puberteten?

Hunden når seksuell modenhet i puberteten. For tispene betyr dette den første løpetiden og for hannhunder en økt interesse for tispene. Puberteten kan noen ganger føre til uønskede endringer i hundens adferd, som for eksempel:

  • Økt frykt og engstelse: Hunden kan bli redd for selv kjente objekter, som søppelkasser og flyvende løv.
  • Ulydighet: Hunden ser ut til å være “døv” for de grunnleggende kommandoene den vanligvis er godt kjent med.
  • Hunden prøver å få viljen sin ved å bjeffe og bite. Når hunden er frustrert, vet den ingen andre måter å oppføre seg på.

Det er normalt at hunden din ikke er så begeistret for andre hunder i puberteten eller etter – spesielt hvis den andre hunden er av samme kjønn. Selv om ikke alle hunder trenger å gå i hundeparken, er det fortsatt viktig at hunden din vet hvordan den skal passere andre hunder på en ordentlig måte.

Tips for temming av tenåringen

Det er viktig at hunden din ikke er alene i puberteten; eieren har en avgjørende rolle som hundens støtte og oppdrager. Det er smart å ta opp uønsket atferd tidlig, men ikke straff hunden for uønsket atferd. Støtt heller den ønskede oppførselen med positiv forsterkning – på den måten vokser hunden din opp til å bli en skikkelig hundemedborger.

Noen tips:

Når hunden tror det er noe som lusker i mørket, eller hvis flyvende løv og søppel er kjempeskummelt:

Ikke tving hunden til å se frykten i hvitøyet, men begynn heller tålmodig å gjøre hunden din kjent med omgivelsene igjen. Når du ser en ny ting, observerer du den først fra lang avstand, og belønn hunden når den ser på tingen rolig eller oppsøker kontakt med deg. På den måten begynner nye ting litt etter litt å bli "muligheter" fremfor "vanskeligheter" for den lille vennen din. Hvis hunden er redd eller søker seg bort fra situasjonen, er det viktig å la den få gjøre det.

Når ”kom hit” ikke fungerer, og andre basisøvelser ser ut til å være helt glemt: 

Påminn hunden din om de grunnleggende kommandoene med daglig, kort og enkel trening. Sett opp trening på en måte som gjør at hunden er garntert å lykkes i treningen; for en valp er det er viktig å få mange opplevelser av å lykkes. Belønn valpen din med lek eller godbiter avhengig av hva den foretrekker. Vær tålmodig, pålitelig og konsekvent, selv når hundens oppførsel ikke forbedrer seg og treningen virker meningsløs – før eller siden vil det løsne igjen!

Hvis hunden din er avvisende:

Selv om biting og konstant bjeffing er uønsket atferd, har alle hunder godt av å få initiere kontakt noen ganger. Hvis hunden alltid blir ignorert, kan den bli stresset og føle seg hjelpeløs. I stedet for å ignorere tenåringen helt, bør man lære den hvordan du ønsker at den skal oppføre seg.

Hvis hunden hopper på deg, ber du den sitte og belønner den for å sette seg. Det mest effektive er hvis du kan forutse situasjonen og be hunden sitte før den hopper, for deretter å belønne den.

Ingenting varer evig – selv tenåringsfasen

Selv om puberteten kan gå deg på nervene, kan du prøve å tenke positivt; dette er kun en forbigående fase, og med konsekvent opplæring vil din firebeinte venn vokse opp til å bli en ordentlig hundemedborger.