Valpeguiden

Valpeguiden

Hunden har fått flått - hva skal jeg gjøre?

Flåttbestanden har dessverre spredt seg effektivt i Norden. Ikke alle flått er smittebærere, men en del er bærere av farlige bakterier, som borrelia eller anaplasma, som forårsaker alvorlige sykdommer. Valpen din kan også få disse sykdommene, og kjæledyr uten flåttbeskyttelse kan lett bære med seg insekter i pelsen til plage for menneskene. Derfor er å beskytte hunden for flått smart for hele familiens helse og velvære.

Alle hundeeiere støter før eller siden på flått – som oftest når de sitter fast i kjæledyret. For at ikke flåtten skal spre sykdommer, må man fjerne den så raskt som mulig. Jo lengre flåtten sitter fast i kjæledyret med sugesnabelen, dess større blir smitterisikoen.

Hvordan fjerner man flått fra hunden?

Det lønner seg å ta en flåttsjekk av hunden hver kveld, uavhengig av hva slags terreng den beveger seg i. Flåtten befinner seg ikke bare på fuktige steder og langt gress, med den kan like godt bite seg fast på en kortklipt gressplen eller i skogsterreng. Gjør dette dersom du finner flått som sitter fast på kjæledyret ditt:

  • Ha redskapene klare: pinsett, flåttlasso eller flåttfjerner, samt tørkepapir og desinfiseringsmiddel.
  • Lag et skille i pelsen rundt flåtten, slik at du får tak i den så nær huden som mulig.
  • Kjøl ned flåtten ved å bruke Buddyguard-kjølespray*, slik at den slipper taket i kjevene. Nedkjølingen reduserer også mengden smittestoff som flåtten spyr ut i blodet på hunden din.
  • Ta tak i flåtten ved å føre flåttfjerneren langs hundens hud og under flåtten. Slik sikrer du at du får tak i flåtten så nær festepunktet som mulig.
  • Løft flåtten vekk fra huden med et fast grep. Ikke knus, klem eller vri flåtten rundt. Hvis du vil, kan du vri tangen litt når du løfter flåtten vekk.
  • Desinfiser bittstedet og flåttfjerneren til slutt. Kvitt deg grundig med flåtten; dersom du kaster den ut kan den bite seg fast om igjen. Den kan etterlate seg en hel familie med blodtørstige flåttbarn i nærområdet.

Følg med huden på stedet hvor flåtten satt i de neste dagene. En kortvarig og lett rødhet er normalt, men dersom irritasjonen varer lenge, ser unormal ut eller det oppstår hevelse i området, må du ta hunden med til veterinæren.

Her kan du lære mer om flåttbekjempelse.

Buddyguard*

Buddyguard-sprayen kjøler ned flåtten for en stund. Dette demper oppkastrefleksen hos flåtten, slik at den ikke får spydd smittestoff i blodsirkulasjonen hos hunden. Taket i kjevene på flåtten svekkes også, slik at det er lettere å få den løs, og sugesnabelen blir ikke liggende igjen under huden og skape betennelse og irritasjon. Sprayen passer også å bruke for fjerning av flått på mennesker. Derfor lønner det seg å ha den liggende sammen med flåttlassoen eller -tangen i hele familiens førstehjelpskap.