Valpeguiden

Valpeguiden

Hundens førstehjelp

Størstedelen av våre firbente venner kommer seg gjennom det første året uten skader. Men for noen kan livet ofte være litt av et hundeliv, og derfor er det lurt å gjøre seg kjent med behandlingen av de mest vanlige ulykkene og sykdommene. De vanligste plagene hos hundevalper er:

  • diaré
  • flåttbitt
  • andre insektbitt
  • skrubbsår
  • forstuelser og muskelstrekk
  • tannproblemer
  • problemer på grunn av å ha spist upassende gjenstander eller stoffer.

I tillegg til disse bør eieren kjenne til risikoene knyttet til disse, samt lære seg førstehjelp.

Diaré hos hundevalper

Nesten alle hundevalper har forbigående diaré minst én gang i løpet av valpetiden. Årsakene er ofte knyttet til spenning overfor nye ting, nye ingredienser i maten eller parasitt- og mikrobielle infeksjoner. Lettere og forbigående løs mage kan behandles hjemme, men det er viktig å gjenkjenne symptomene som krever behandling hos en veterinær.

Flått- og insektbitt

Nesten alle hunder får flått en eller annen gang i livet. Dersom det setter seg flått fast på hunden, er det viktigste å få fjernet den raskt. Her kan du lære mer om flåttbekjempelse.

Om sommeren er det vanlig for nysgjerrige hundevalper å få vepsestikk. Dersom stikket er på hodet eller i munnen, krever det ofte behandling av veterinær raskt. Stikkstedet og området rundt kan hovne kraftig opp, være vondt og skape problemer med å pust og svelg. Stikk eller bitt andre steder på kroppen forårsaker nesten uten unntak en lokal reaksjon som medfører hevelse, smerte og kløe. Noen ganger kan bittstedet være varmt. Her kan du lese mer om sommerens farer og behandlingen av disse.

Behandling av overflatesår

Små gnagsår og skrubbsår er ganske vanlige hos aktive kjæledyr. Selv om pelsen beskytter huden, kan for eksempel kvister som stikker fram i skogen skrape opp mageregionen hos hunden. I kampens hete i lek med andre hunder kan det også oppstå små skrubbsår. Overflatesår krever vanligvis ikke behandling av veterinær, men de gror ved hjelp av vanlig stell hjemme. Det viktigste er å holde såret rent. I tillegg må man sørge for at ikke hunden slikker seg på det skadede stedet. Stikk- og bittsår, samt større sår eller sår med stor blødning må alltid behandles av veterinær. Hunden trenger også ofte antibiotikakur for å unngå betennelse. Dersom det er vanskelig å vurdere hvor alvorlig skaden er, kan det være lurt å ringe veterinæren for å få råd.

Behandling av forstuelse og muskelstrekk

Hundevalpene er fulle av sprell, men koordineringen klarer ikke alltid å følge bena. Støt og fall er hverdagslig i hjem med valper. Av og til kan den lille hunden likevel slå foten eller ryggen skikkelig, for eksempel i voldsom lek med en annen hund eller dersom den hopper ned fra et altfor høyt sted. Symptomene på skaden kan komme frem først noen timer senere eller til og med neste dag. Symptomene avhenger av hvilken kroppsdel hunden har skadet. For mange småskader er hvile den riktige behandlingen, men noen ggagnger kan man trenge medisiner. Behandlingen av muskelstrekk tar lang tid, men det lønner seg å gjøre dette skikkelig, slik at det ikke uvikler seg til å bli en langvarig plage.

Dersom valpen har smerter, ikke vil belaste en fot, foten skjelver kraftig, om man kan se et tydelig blåmerke i huden eller hunden ikke tåler at man berører en kroppsdel, må man umiddelbart kontakte veterinæren – hunden kan en alvorlig skade.

Tannproblemer hos valper

Når hunden skifter tenner bør man sjekke munnhelsen regelmessig. Når melketennene står på snei og de nye tennene titter frem, kan det lett oppstå tannkjøttbetennelse. Smerter i munnen kan gi atferdsendringer, nedsatt matlyst eller uvanlig stort behov for å tygge.

Problemer som oppstår fordi hunden har spist noe den ikke burde

Som vi vet stikker valpene snuten sin overalt og smaker på alt de kommer over. Det finnes mye som er farlig å putte i munnen, men det som oftest skaper problemer er sjokolade, xylitol, giftige potteplanter, maiskolber, bein og fett av skinke, skinkenetting og grillpinner.

Kun små mengder sjokolade og xylitol kan gi forgiftning hos hundevalper. Så dersom tyggisen din har forsvunnet på en mystisk måte eller det er spor etter en snute i sjokoladen, bør du kontakte veterinæren umiddelbart. Også giftige sopper, planter og kjemikalier forårsaker alvorlige symptomer og krever behandling.

Maiskolber og skinkenettinger kan forårsake tarmblokkering hos hundevalper. Symptomer på tarmblokkering er tretthet og slapphet, blodig avføring, avføringsvansker og oppkast. Tarmblokkering krever alltid behandling av veterinær.

Pass godt på, men ikke ta bekymringene på forskudd.

Det lønner seg å være forberedt på de vanligste ulykkene og skadene som kan oppstå. Lagre nummeret til dyrlegevakten på telefonen og ha det synlig fremme på kjøleskapdøren. Hva som enn skjer, er en dekkende forsikring en god trygghetsfaktor. Å bekymre seg på forhånd for alt som kan skje er unødvendig og tar bare energien fra deg. Småskader og sår hører livet til og går over med pleie og stell hjemme.