Valpeguiden

Valpeguiden

Kan valpen hilse på andre når den er i bånd?

Størstedelen av hundepopulasjonen vår bor i byen eller tettbebygd strøk, hvor kjæledyrene i hovedsak skal være bundet utendørs. I de mest trafikkerte gatene treffer man opp til flere titalls eksemplarer av samme art hver dag. Noen av dem skynder seg bare forbi. Andre igjen stanser for å hilse på alle i bånd. Hva er den beste måten å gjøre dette på? Begge måtene har sine fordeler; å møte vennlige individer av samme art gir innhold i både hundens og eierens liv, og å bare gå forbi andre hunder er igjen en klar adferd for hunden, som holder mosjon og lukting som målet med turen. Hvordan man enn gjøre det, må man alltid lære hunden både å hilse og å gå forbi.

Spesielt for kjæledyr som bor i byen er det nyttig – og mulig – å lære seg begge ferdighetene. Med et kjenneord går man forbi og spiser godbiter eller hilser man på hundevenner man treffer.

Høflig møtekode

Det er spesielt viktig at hundeeieren alltid husker å spørre eieren til kjæledyret man møter om lov før man slipper sin egen dyrevenn for å hilse på det. Alle hunder er egne personligheter. Det er slett ikke alle hunder som liker andre hunder. Hos en stor del av kjæledyrene har det dessverre samlet seg dårlige erfaringer fra eksemplarer av samme art i løpet av deres levetid, som gjør dem usikre og redde i møtesituasjoner – selv om den andre bare er en valp. Slike følelser kommer som regel frem i form av aggresjon, og derfor bør man respektere andres plassbehov og ønske om å bare gå forbi. Slik beskytter du også din egen valp. Dessuten kan det hende at det overivrige kjæledyret dere møter akkurat holder på å trene på å gå forbi hunder det møter. Også eiere av syke hunder, tisper med løpetid samt seniorhunder ønsker ofte å unngå møter med andre hunder. Ta derfor hensyn til de forskjellige hundeindividene og situasjonen de er i, og spør alltid eieren om lov før du lar valpen din hilse på andre hunder.