Valpeguiden

Valpeguiden

Kan valpen min gå løs ute?

Hvis hunden din ikke allerede som valp lærer seg å følge deg, også uten bånd, tar det mye mer tid og anstrengelse å trene det inn når den er voksen. Du gjør valpen din en stor tjeneste når du venner den til å gå løs og komme til deg på kommando. Gå gjennom disse instruksjonene før du slipper valpen din løs.

Frihet med dømmekraft

På tettsteder skal hunden holdes i bånd. Man bør heller ikke slippe løs hunden hvor som helst utenfor tettsteder. En rolig åpen plass, som er langt fra bilveier, eller en stille skogsti, er ofte trygge steder for hunden å gå løs. Før du slipper løs valpen må du forsikre deg om at det ikke finnes noe i omgivelsene som kan skremme den. Ikke ta noen risiko.

Rømmer valpen?

Til tross for at verden er full av spennende ting er du midtpunktet i valpens liv. Nesten alle små valper holder seg av natur nært sitt menneske. Men iblant kan naturens under føre den lille snifferen i feil retning. Hva skal man gjøre hvis valpen roter seg bort?

  • Hvis valpen traver energisk bort fra deg skal du ikke gå etter den.
  • Kall i stedet inn valpen, og når den ser på deg, begynn å bevege deg raskt bort fra den.
  • Da ruser den lille valpen etter deg. Skryt veldig av den og belønn den med godbiter når den når deg.
  • Det er viktig å lære valpen at det er den som skal følge deg og ikke motsatt.
  • Løp derfor aldri etter en frittløpende valp hvis det ikke er en akutt nødsituasjon!

Tips til eiere av viltre valper

En del valper er modigere enn andre og kan lett tasse langt avgårde. Med ville valper kan du også prøve dette:

  • Bytt plutselig retning uten å si noe til valpen din, da lærer den seg å holde et øye på deg - ellers rømmer du kanskje!
  • Gjem deg innimellom bak et tre eller en stein og la valpen lete etter deg. Men ikke gjem deg på så vanskelig sted at valpen blir urolig. Belønn med masse skryt og en godbit når den finner deg.