Valpeguiden

Valpeguiden

Kan valpen min gå løs ute?

Hvis hunden din ikke allerede som valp lærer seg å følge deg, også uten bånd, tar det mye lenger tid og mer anstrengelse å trene det inn når den er voksen. Du gjør valpen din en stor tjeneste hvis du venner den til å gå løs og komme til deg på kommando. Gå gjennom disse instruksjonene før du slipper valpen din løs.

Frihet med god dømmekraft

På tettsteder skal hunden holdes i bånd. Man bør heller ikke slippe hunden løs hvor som helst utenfor tettsteder. En rolig åpen plass, som er langt fra bilveier, eller en stille skogsti er ofte trygge steder for hunden å gå løs. Før du slipper løs valpen, må du forsikre deg om at det ikke finnes noe i omgivelsene som kan skremme den. Ikke ta noen sjanser.

Rømmer valpen?

Til tross for at verden er full av spennende ting, er du midtpunktet i valpens liv. Nesten alle små valper holder seg av natur nært sitt menneske, men iblant kan naturens undere føre den lille snifferen i feil retning. Hva skal man gjøre hvis valpen roter seg bort?

  • Hvis valpen traver energisk bort fra deg, skal du ikke gå etter den.
  • Kall i stedet inn valpen, og når den ser på deg, begynner du å bevege deg raskt bort fra den.
  • Da ruser den lille valpen etter deg. Skryt veldig av den og belønn den med godbiter når den når deg.
  • Det er viktig å lære valpen at det er den som skal følge deg og ikke motsatt.
  • Løp derfor aldri etter en frittløpende valp hvis det ikke er en akutt nødsituasjon!

Tips til eiere av viltre valper

En del valper er modigere enn andre og kan lett tasse langt avgårde. Med ville valper kan du prøve dette:

  • Bytt plutselig retning uten å si noe til valpen din. Da lærer den å holde et øye med deg - for ellers vil du kanskje rømme!
  • Innimellom kan du gjemme deg bak et tre eller en stein, og la valpen lete etter deg. Men ikke gjem deg på et så vanskelig sted at valpen blir urolig! Belønn med masse skryt og en godbit når den finner deg.