Valpeguiden

Valpeguiden

Lære valpen å være alene

De fleste hunder knytter seg sterkt til familien sin og er mest lykkelige når de får være nær eierne sine. Å kunne være rolig alene hjemme blir derfor en kunst som hver eneste hund trenger å lære seg. Hvis det å være alene ikke læres skikkelig, kan det føre til separasjonsangst eller redsel for å være alene. Begge er problemer som merkbart senker livskvaliteten for både hunden og eieren. Det er derfor viktig å trene skikkelig og konsistent på at valpen skal være komfortabel alene hjemme.

Hverdagen venter

Ofte kommer en valp til sitt nye hjem i ferien; dette er en fin måte å ta imot den lille hunden på. Under de første dagene sammen, er fellestid gull verdt. Men midt i all valpekosen er det viktig å huske at hverdagen venter for både valp og eier. Ferien vil etterhvert ta slutt, og den første arbeidsdagen vil finne sted. Da vil valpen befinne seg ensom i et tomt hjem, uten kunnskap om når eieren kommer tilbake. En valp er også full av livlig energi, og for at denne energien ikke skal eksplodere i et totalt kaos, bør det å være alene trenes på gradvis før den første dagen alene kommer.

Nybegynnerundervisning

Begynn å trene på å være alene når valpen er søvnig. Under treningen kombineres den rådende følelsesmessige tilstanden med det som innlæres.

  • Plasser valpen bak en hundeport eller i en valpeinnhengning med sengen dens, en vannskål, et tisseunderlag og leker.
  • Sett deg på den andre siden av porten slik at valpen ser deg, men ikke kan komme til deg. Nå har du lov til å ta det rolig; drikk en kopp kaffe og legg ut de nyeste valpebildene på sosiale media :)
  • Hvis valpen forsøker å komme til deg, bjeffer, skraper på gulvet eller står opp mot porten, må du ikke gi den oppmerksomhet i det hele tatt. Når valpen merker at den ikke får oppmerksomheten din ved å skape seg, legger den seg sannsynligvis ned for å hvile.
  • Etter at hunden har vært rolig en stund eller sover, kan du reise deg opp og åpne porten uten noe styr. Ikke si noe til valpen.
  • Dersom valpen er våken og forsøker å spurte ut så fort du åpner porten, stenger du den igjen. Sett deg derretter ned igjen og vent til hunden roer seg. Da lar du valpen selv oppdage at kun når den oppfører seg rolig, vil du komme og slippe den ut.
  • Husk å selv virke litt likegyldig i situasjonen, sånn at du ikke legger noen store følelser i at dere er atskilte.
  • Når valpen har roet seg og ikke forsøker å komme seg ut gjennom porten med makt, kan du uten noe styr åpne porten og la den stå åpen. La valpen selv velge om den vil komme ut eller forbli inne i innhegningen.

Gjenta øvelsen flere ganger per dag. Øv gjerne på det å være alene når valpen er søvnig og tenker å ta seg en dupp. Du kan også roe ned en valp som er vill på kvelden ved å øve på å være alene. En bajas som river i buksebeinet ditt kan plasseres bak en trygg grind; der sovner den ofte fort.

Du er belønningen

Når valpen har lært seg å være rolig, kan du gjøre øvelsen vanskeligere ved å innimellom gå til et annet rom. Hvis valpen begynner å gi lyd fra seg, må du vente til den blir stille før du går tilbake. Da lærer du valpen at den ikke kan få deg til å komme tilbake ved å bjeffe eller lage uvesen; det er en rolig atferd som får deg til å komme tilbake. At du kommer tilbake er belønningen for at valpen har vært rolig. Å øve på å være alene krever konsekvent trening og tålmodighet av eieren.

Unngå den største feilen

Forleng valpens alenetid gradvis. Den største feilen i treningen er ofte at valpen for tidlig blir for lenge alene. Ha som første mål at valpen din etter noen dager med regelmessig trening klarer å være rolig alene i 30 minutter. Dersom du er nødt til å gå på jobb raskt etter at valpen har kommet, bør du ordne med en hundepasser.

Huskeliste – gjør dette før du går

  • Gå en ordentlig tur med valpen. La den løpe løs en stund eller oppleve noe nytt.
  • Når dere kommer inn, kan du sørg for litt tankearbeid til valpen, som et aktiviserinsspill eller en økt med lydighetstrening.
  • Gå ut på en rask tissetur rett før du drar.
  • Før valpen til en trygg plass, for eksempel bak en hundeport, uten noe styr.
  • Du kan slenge ut litt tørrfôr på gulvet som valpen får snuse skikkelig på når du har gått. Å snuse på ting kan virke beroligende på valpen.
  • Du kan også gi valpen en aktiviseringsleke fylt med rå- eller våtfôr.
  • Ikke snakk mye med valpen, men si med vanlig stemme: «Vi sees snart».
  • Gå rolig bort fra plassen, og ikke gå tilbake for å se hva valpen gjør.

En trygg plass

Det er fint om valpen allerede som liten kan få en egen trygg plass, som for eksempel et rom som avgrenses med en hundegrind. Valpen vil lære å roe seg ned og bli på den trygge plassen. Det bør være en seng, en vannskål, tisseunderlag og andre kjente ting der. Man kan også la det stå på en radio i rommet som trygg bakgrunnsprat (husk å gjemme ledningene.) Som underholdning bør man kun etterlate sikre leker. Tyggebein skal av sikkerhetshensyn ikke legges igjen til en hund som er alene.

Ingen hunder skal etterlates i bur i flere timer. Det strider mot dyrevernsloven. Den sikre plassen skal være så stor at hunden kan bevege seg og leke fritt.

Når du kommer hjem

  • Valpen din er klar til å kaste seg i armene dine, men ta det rolig og unngå store følelser. Avreise og hjemkomst er en del av hverdagen, så det er best å ikke legge altfor mye følelser i det.
  • Hvis valpen din har sysselsatt seg med noe uønsket, må du ikke kjeft på den. Valpen lever i nuet og kan ikke forstå hvorfor du er sint. En real hundeeier rydder opp uten å gjøre noen sak av det og lar livet går videre.