Valpeguiden

Valpeguiden

Når skal jeg bytte fra valpefôr til junior- eller voksenfôr

Den vanligste forskjellen mellom valp- og voksenfôr er energinivået. Valpefôr inneholder vanligvis mer fett og protein, og derfor også mer energi enn mat til voksne hunder. På en annen side er det endel overlapping og krysning fra fôrmerke til fôrmerke: Et merkes valpefôr-oppskrift kan være ganske lik et annet merkes voksenfôr.

Når du tenker på kostholdet til en voksende hund, er det lurt å ta hensyn til den individuelle hundens kvaliteter fremfor "valp" og "voksen" -etiketter. Tenk i det minste på disse faktorene om du vurderer å bytte fôr:

  • Hvor nær er hunden sin voksne størrelse? Hvis hunden har utviklet seg til voksen størrelse, trenger den ikke den ekstra energien valpemat vanligvis inneholder, da vil vennen din bare gå opp i vekt. Hvis hundens midje ser ut til å forsvinne, er det lurt å bytte til voksenmat.
  • Hvor mye trener hunden? Veldig aktive tenåringer (vanligvis gjeter- og jakthunder) bruker mye energi og de vil gå ned i vekt om overgangen fra valpemat til voksenmat skjer for tidlig. Mange aktive hunder spiser valpemat i hele sitt liv, og det fungerer utmerket!
  • Hvilket kosthold har andre lignende hunder brukt?
  • Har valpens oppdretter noen kostholdskrav i helsegarantiavtalen?
  • Hva synes veterinæren om hundens ernæring, rasens mottakelighet for vekstproblemer og veksthastigheten til hunden din?

Det er ikke nødvendigvis så lurt å følge posjons-retningslinjene for nøye heller. Hvis valpen er for tynn eller tykk, bør du se på hele kostholdet som en helhet, i stedet for bare hva fôrpakningen sier. Det er viktig å huske på godbitene: hvis hunden får fete griseører hver dag, er 1-5% fettforskjell i fôret meningsløs. Med rikelig servering av griseører er den totale fettmengden for høy i en langt større skala.