Valpeguiden

Valpeguiden

Tren på innkalling med valpen

Hunden blir beruset av dufter, den løfter snuten mot vinden og hørselen er som blåst bort. Halen vifter en glad hilsen: «Hadet, mamma!» Snart synes bare en flekk som iler mot horisonten… Enhver hund burde iblant få løpe løs. Kontrollert frihet øker livskvaliteten og tilbyr mangesidig stimulans. For at hundens eventyr skal være trygge bør man allerede når den er valp lære den sikker innkalling. Man kan trygt si at innkalling er en av de viktigste ferdighetene du kan lære hunden din.

Det lønner seg å komme på innkalling - hver eneste gang

Selv om en liten valp av natur følger sin eier kan den ikke naturlig komme til deg på kommando. Man må også ta hensyn til at valper vanligvis opptrer rasetypisk: Mens gjeterhunder naturlig holder seg innen synsvidde av eieren legger en liten terrier helt naturlig ut på egne eventyr. Man kan og bør lære valpen å komme på innkalling allerede når den er liten, uavhengig av rase.

Begynn å øve innendørs, der det ikke finnes så mange distraksjoner for valpen. Bruk de aller beste belønningene i innkallingsøvelsene. Begynn å trene når valpen er opplagt. Den følelsesmessige tilstanden gjenspeiles i det som skal læres: En energisk valp kommer raskt til deg når du kaller på den!

  • Be en medhjelper om å holde valpen.
  • Vær selv på et par meters avstand og oppmuntre valpen med stemmen din og en favorittleke.
  • Når valpen knapt holdes i skinnet slipper medhjelperen den og valpen ruser mot deg.
  • Akkurat når den ruser mot deg sier du med hurtig stemme «hit»!
  • Når valpen når deg eller leken som du holder, ros den rikelig og belønn den med en supergodbit eller morsom lek.

Litt etter litt kan du forlenge avstanden mellom deg og valpen. Men ikke gjør øvelsen mye vanskeligere ennå, så ikke valpens fart minsker og interessen kjølner.

Så går vi utendørs

Når valpen klarer å komme på innkalling innendørs kan du gjøre øvelsene på egen gårdsplass eller i et annet kjent og rolig miljø. Start alltid øvelsen fra begynnelsen på et nytt sted og i en ny situasjon, fra et så enkelt utgangspunkt som mulig. Hensikten er å få belønne valpen for den ønskede handlingen, det vil si at den ivrig kommer til deg når du kaller på den.

Huskeliste for innkalling

  • Øv på innkalling når valpen er opplagt. Den følelsesmessige tilstanden har sammenheng med handlingen.
  • Ikke gjør øvelsen vanskeligere for raskt, valpen skal lykkes hver gang.
  • Belønn alltid valpen når den kommer til deg, straff den aldri, ellers svekker du atferden.
  • Benytt valpens favorittleke og særlig lekre godbiter som belønning.
  • Ta mange pauser og avslutt innkallingsleken før valpen går lei.

Innkallingsordet («hit») skal ikke benyttes når det er stor risiko for at valpen ikke kommer, for eksempel når den leker med andre hunder. De vanskelige øvelsene kommer først mye senere.

Valpen kommer, men lar seg ikke settes i bånd. Hva skal man gjøre?

Valper er spesielt smarte når de vil slå to fluer i en smekk: en belønning for at de kommer og fortsatt frihet.

Hvis du må sette på valpen båndet, forsøk å gjøre det uten å kalle på den. Gå bare ved siden av den og når den snuser på bakken eller titter seg rundt setter du båndet rolig på den. Gi den en godbit med en gang du setter den i bånd. Hvis det trikset ikke lykkes, kall på hunden din (hvis den klarer å komme ved innkalling) og slipp mange godbiter på bakken rundt deg. Mens hunden snuser og spiser dem setter du båndet på uten oppstyr. Du kan også kombinere et ord med båndet, gjennom å si for eksempel «bånd» (samtidig som du smekker på båndet) og direkte deretter gi hunden en godbit. Når dette gjentas betinges valpen til ordet - bånd betyr godbit! Da blir det lettere å sette den i bånd og du slipper uønskede klønete leker.

Kan valpen gå løs utendørs? Les mer her.