Valpeguiden

Valpeguiden

Trene på håndtering av valpen

Ansvarlige oppdrettere trener på håndtering av valpene fra de blir født. Når valpen har kommet hjem til dere, bør man fortsette treningen allerede fra den første dagen. Hva bør du vite om håndteringsøvelser?

Hvordan løfte valpen

Ta valpen i favnen med et forsiktig, men fast grep. Ikke la den henge i magen. Hold valpen med en hånd bak forlabbene, og med den andre hånden kan du støtte valpen under rumpen. Dette er et stødig og trygt grep. Valper har mye energi, men slokner ofte i armene dine før du rekker å si "flaske". Forsøk alltid å forutse sprellingen og legg ned valpen før det starter. Men hva gjør man hvis valpen rekker å begynne med sprellingen?

  • Ikke slipp taket med en gang hvis valpen spreller – da lærer den at det lønner seg å stritte imot og vri seg.
  • Vent til valpen er rolig en stund før du setter den ned. Slik forsterker du valpens lyst til å holde seg rolig.

Hold den sprellende valpen din med et mildt, men fast grep så den ikke faller. Det lønner seg ikke å argumentere selv med den villeste valpen – ikke la situasjonen tilspisses, og bli aldri sint. Hunden vil gjennom hele livet trenge konsekvens, mildhet og en eier som holder seg rolig i alle situasjoner.

Forsterk hundens evne til å roe seg ned

Håndteringsøvelser bør gjøres hver dag, og i starten er det best å gjøre det når valpen er søvnig. Stryk valpen din med lange, rolige drag over hele kroppen. Rør forsiktig ved ørene, kjenn på labbene, klørne, tredeputene, halen og ansiktet.

  • Hvis valpen begynner å bite deg i hånden, må du ikke trekke til deg hånden, men bruk i stedet den ledige hånden til å gi valpen en leke i munnen.
  • Når valpen slipper hånden din, stryk den en gang til og slipp grepet. Fortsett øvelsen når valpen har roet seg.

Valper lærer raskt gjennom handlingene sine hva som lønner seg, forutsatt at eieren (og hele familien) alltid er konsekvent.