Valpeguiden

Valpeguiden

Ukens valpespørsmål

Uansett hvem du stiller spørsmålet til så vil du antageligvis få et skråsikkert svar på hvordan hunder bør trenes. Hvem skal man stole på når internett gir store mengder ulike svar på samme spørsmål, ikke for å snakke om hundepark-bekjente, oppdrettere og hundeinstruktører på tv. Meningenes mangfold kan forvirre selv en mer erfaren hundeeier. Men svaret er ikke så vanskelig som man skulle tro. Den moderne atferdsvitenskapen har i årtier undersøkt dyrs læring. Treningsmetoder som bygger på vitenskap og fakta er trygge, vennlige og effektive. Derfor bør du stoppe opp og tenke etter før du bestemmer deg for å følge et råd.

  • Undersøk alltid rådgiverens bakgrunn. Også profesjonelle bør oppdatere sine kunnskaper.
  • Berømmelse og kjendisstatus gjør ikke nødvendigvis en person til en kompetent hundeinstruktør.
  • Spør alltid rådgiveren hva meningen er basert på. Bedøm først senere om rådet er nyttig. Moderne, påvist effektive treningsmetoder er ikke basert på flokkhierarki og skader eller skremmer aldri hunden.

Visste du?

I Norge kan man utdanne seg til dyreinstruktør. Kontaktopplysninger til utdannede dyreinstruktører finner du på adressen immi.nu. Her kan du lese en artikkel om treningens grunnlag.