Valpeguiden

Valpeguiden

Valpen lærer for livet

Hvis hunden fikk følge alle sine impulser skulle dens liv være fullt av spillopper. Den ville kanskje jage biler med tungen hengende, bjeffe på alle forbipasserende, løpe etter duer og grave i butikkens søppel. Ettersom vi tobente regulerer hundenes liv kan de ikke alltid lytte til sin indre stemme og gjøre slikt, de trenger den edle egenskapen selvkontroll. Ingen dyr behersker sine impulser naturlig. Ferdigheten må øves med hunden akkurat som alle andre ferdigheter.

Avslapning som når følelsene

Selvkontroll er altså ikke en medfødt egenskap og derfor er det bra å øve på den allerede som valp. Den nyttige ferdigheten å beherske sine impulser, øker både hundens og eierens livskvalitet; en hund som kan ta det rolig kan tas med nesten hvor som helst. Riktig lært selvkontroll er ikke bare en mekanisk ferdighet, den når også følelsene. En avslappet innstilling motvirker også stress.

«Indianerøvelse»

Hensikten med øvelsen er å lære hunden å roe seg og slappe av, selv på fremmede steder. Å trene regulering av følelsesmessige tilstander krever tid og tålmodighet av hundeeieren, samt evne til å lese sin valps kroppsspråk.

Gå først ut med valpen i et rolig, ganske uforstyrret miljø. Bra steder er parker, skogstier, avslappede nærkaféer…

 • Innta selv en bekvem stilling - sett deg hvis det er mulig. Nå gjelder det å bare være tilstede.
 • Vær rolig, pust dypt, forsøk å være avslappet selv. Unngå å snakke.
 • Hold valpen nær deg eller i armene. Du kan også la den bare stå ved siden av deg hvis den vil.
 • Hold hunden nær deg og stryk den mildt og sikkert. *Kraftige, lange og rolige kjærtegn gjør at mange hunder slapper av.
 • Når valpen roer seg og tydelig slapper av kan du si «rolig» mens du stryker den. Etter gjentatte øvelser begynner ordet å bety en avslappet følelsestilstand for hunden.
 • Sitt rolig ennå en stund før du fortsetter på din vei med valpen.

Sett av godt med tid til indianerøvelsen. For de mest livlige hundene kan det ta en god stund å roe seg ned. Hvis valpen fortsatt spinner rundt som en snurrebass etter en halv time må du ikke gi opp og ikke avbryt øvelsen. Øvelser for selvkontroll bør fortrinnsvis gjøres på mange ulike steder, så valpen lærer seg å ta det rolig i alle situasjoner.

*En del hunder liker ikke berøring og kjærtegn spesielt godt. Hvis valpen din hører til den gruppen kan du helt enkelt bare holde valpen nær deg uten å stryke den.

Har du en hundepropell i enden av båndet?

Iblant føles det som at valpen ikke i noen som helst situasjon kan roe seg, ikke engang etter en lang stund. Med en slik ildsjel kan du starte øvelsene hjemme i sofaen. Ta hunden under armen og vent til den slapper av et øyeblikk ved siden av deg. Når valpens kroppsspråk avslører at den er rolig slipper du den løs. Først når selvkontroll lykkes innendørs kan dere begynne å øve ute i et miljø som er uten forstyrrelser.

Hvordan ser en avslappet hund ut?

 • Ørene er i hvile og beveger seg ikke i urolig lytting.
 • Hunden snurrer ikke på stedet og prøver ikke å se i alle retninger.
 • En avslappet hund peser ikke og slikker seg ikke rundt munnen eller snuser uavbrutt.
 • Kroppen ser ikke spent ut, den utstråler ro.
 • En avslappet hund kan gjespe, sette seg eller legge seg ned.
 • Hunden holder halen naturlig, ikke rett opp som en antenne.

Det er viktig å lære seg å følge med og lese sin egen hunds kroppsspråk. Kroppsspråket gir informasjon om hundens følelser og hjelper eieren se når hunden er glad, spent, stresset, forvirret, fornøyd… Øvelse gjør mester, også i denne grenen, så observer både din egen og andres hunder nøye. Etterhvert som du blir dyktigere merker du hvor allsidig hunder snakker med kroppen!

Les mer om hundens kroppsspråk her.