Valpeguiden

Valpeguiden

Vi undersøker valpetennene

Munn- og tannproblemer er overraskende vanlig hos hunder, til tross for at det lett kan forebygges med regelmessig stell hjemme. Derfor er det bra å venne valpen til å ta en kikk i munnen til hverdags. Enhver valp synes naturligvis det er ekkelt når noen plukker den i munnen. Derfor er målet å gjøre det til verdens beste ting at noen rører ved valpens munn. Spar ikke på godbitene i denne øvelsen:

En titt i munnen

  • Når valpen din er litt søvnig, løft på munnviken et kort øyeblikk og belønn med en godbit. Pass på at valpen forblir rolig.
  • Gjenta øvelsen i to dager, 3-4 ganger på hver side av den lille snuten.
  • Når det går bra å løfte munnviken kjenner du de følgende dagene en liten stund på valpens tenner og tannkjøtt. Belønn med godbiter.
  • Gjenta øvelsen 3 ganger på begge sidene av munnen. Pass på at valpen er rolig når du begynner å øve.
  • Når du har øvd på å kjenne på tennene i overkjeven og det går bra, gå over til å undersøke tennene i underkjeven. Start øvelsen fra begynnelsen.

Øv gjerne daglig på tanntitt og la treningsstunden være kort. Om valpen forsøker å bite deg i hånden, vent til den har roet seg før du tar øvelsen fra begynnelsen igjen. Det er best å aldri la valpen leke med hendene dine - eierens hender er kun for håndtering og belønning.

Treningen utvides

Når valpen har vent seg til at du rører munnen og tennene kan du be et annet familiemedlem gjøre øvelsen. Start da igjen med å bare løfte munnviken. Husk å gjøre det trivelig for valpen. Munnen skal aldri håndteres med tvang.

Visste du at ...

Hundens melketenner begynner å løsne rundt 4 måneders alder, avhengig av individet, og permanente tenner vokser frem. I løpet av denne tiden har valpen spesielt stort behov for å tygge. Valpens tannkjøtt og tenner bør sjekkes daglig i denne perioden, til den siste melketannen har løsnet. Hvis tannkjøttet er rødt eller tennene ser ut til å sitte litt skevt kan det være lurt med en tur til veterinæren.

Les mer om munnhelse