Kattungeguiden

Kattungeguiden

Hvordan skal forberede oss før kattungens veterinærbesøk

Veterinærbesøk stresser ofte både katten og eieren. Katter er smarte og lærer seg hele tiden nye ting. Erfaringer, både positive og negative, påvirker i høy grad atferden deres. Derfor er det viktig at man forsøker å gjøre veterinærbesøkene så trivelige og stressfrie som mulig for katten. Det lønner seg særlig å satse på kattungens første veterinærbesøk fordi da er katten mest nysgjerrig. Den har enda ingen negative erfaringer med veterinærer og man kan forsterke de positive.

Katter forteller eller viser ikke på noen måte om de er syke. Derfor er det bra å la en veterinær kontrollere kattens helse regelmessig, for eksempel i forbindelse med vaksinebesøk. Katter er mestere på å skjule ubehag og smerte. Derfor må eieren kjenne sin katt godt og være observant så man kan reagere i tide på eventuell sykdom. Ring gjerne veterinæren om du lurer på noe med din katts atferd.

Hvordan kan du redusere kattens stress under veterinærbesøk?

  • Venn katten til transportburet og til å reise i det. Katten kan lære seg å like reiser hvis den merker at man i buret kan komme til spennende og trivelige steder. Når transportburet er kattens eget lille tilfluktssted og den gjerne går frivillig inn i det spares dere begge for unødvendig stress.
  • Ta med godbiter når dere reiser til veterinæren og kanskje en lekevippe som du kan belønne kattungen med når den har vært rolig i undersøkelsesrommet. Særlig med lek kan man vanligvis få kattungens oppmerksomhet og gjøre veterinærbesøket til en trivelig opplevelse.
  • Ta også med et teppe eller et håndkle som kattungen er vant med. Det kan plasseres i transportburet for å gi trygghetsfølelse.
  • Selv om kattungen skal være vant med å gå i sele lønner det seg å ta den til veterinæren i buret. Da blir den ikke så lett redd for andre dyr i venterommet.
  • Særlig om kattungen er litt sky kan den veies i transportburet sitt. Siden kan transportburet veies for seg og dets vekt trekkes fra kattens og burets sammenlagte vekt, så får man kattungens vekt.
  • Om katten ikke vil komme ut av buret kan man, hvis burmodellen tillater det, ta av overdelen og la katten være innenfor de trygge kantene på burets nedre del under behandlingen.
  • En lett sultfølelse kan være til hjelp – når katten er sulten er den mer interessert i godbiter og kan med hjelp av dem hjelpes til å se veterinærbesøket som en trivelig ting.

Visste du?

Du kan trene på veterinærbesøk hjemme. Løft opp katten på et bord og håndter den forsiktig. Vend på katten og rør ved ulike deler av kroppen og belønn den hver gang med en herlig godbit. Du kan ta med et kjent menneske som også får håndtere katten under treningen. Spesielt labbene er ofte et følsomt område for katter så det lønner seg å trene på berøring av dem.