Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Hundens munnhelse

Munnhygienen til hunden din er viktigere enn du tror. Gjør en vane av å sjekke munnen til hunden din ved jevne mellomrom. Tannproblemer og problemer med munnhelsen er vanlig hos hunder og vanskelig å oppdage. Problemene er ikke synlige på utsiden, og noen hunder er ikke så glade i å gape på kommando.
 

 

Tegn på at noe er feil med hundens tenner

Vanlige symptomer på munn- og tannproblemer hos hund:

 • Tar lang tid på å spise eller har nedsatt appetitt
 • Svelger maten uten å tygge eller tygger bare på ene siden
 • Vil ikke spise hard mat tyggebein
 • Lukter ille av munnen og sikler
 • Klør seg rundt munnen, gnir kjeven mot gulvet eller møblene
 • Hakker tenner
 • Tannbrudd

Mange hunder fortsetter imidlertid å spise akkurat som vanlig, til tross for at de har smerter i munnen eller tennene. Tannpleie for hunder trenger ikke å være noe problem - gjør det til en daglig rutine, akkurat som din egen tannpuss! Venn hunden til å la deg undersøke munnen og pusse tennene allerede som en liten valp.


Hva skjer når hunden spiser?

Matrester blir sittende fast mellom tennene og i matrester trives bakterier som spiser seg ned mellom tennene og slimhinnen. Dette resulterer i tannstein og til slutt tanntap. Hvor lang tid det tar avhenger av hvordan tennene er plassert, dyrets spyttsammensetning og kostholdet. Jo verre problemet blir, jo verre og mer betent blir tannkjøttet. Tannkjøttbetennelse, tannstein og tanntap hos hunder skyldes bakteriebelegg i munnen og kan forhindres og kureres med rengjøring. Andre sykdommer kan være medfødt eller allerede plage hunden som en valp.
 

 

Godt å vite om hundens tenner:

 • Tennene har nerver som gjør dem følsom for smerte.
 • Hunder har to sett tenner: melketenner og permanente tenner.
 • Melketennene løsner i alderen 4 til 6 måneder og erstattes av permanente tenner.
 • Når hunder er mellom 1,5 og 2 år gamle, lukkes rotkanalen på tennene. Innen dette er tennene skjøre, så unngå å apportere tunge ting eller gi for harde ben å tygge på.
 • Gå alltid til veterinær for å trekke ut melketenner som ikke har løsnet, ellers kan det føre til betennelse og tannstein.

 

Gå helst til veterinær og undersøk hundens tenner en gang i året, da vil du oppdage eventuelle skader, tannstein og feilbitt i tide og kan hjelpe før den begynner å gjøre vondt


Tannsykdommer hos hund

Siden mange hundeeiere synes det er vanskelig å undersøke hundens munn, oppdages ofte tann- og munnsykdommer sent. Tegn på at noe er galt kan være hvis hunden din velger våtfôr fremfor tørrfôr, om hunden slutter å bite på pinner og tyggebein eller hvis den tygger mer på den ene siden av munnen. Noe annet du kan se er at hunden holder hodet skrått når den tygger.

Tips: Børst tennene en gang om dagen, gi tørrfôr og la hunden tygge på bein nå og da. Hvis hunden din fremdeles får tannstein og/eller betent tannkjøtt, må du sørge for at den blir utbedret tidlig.


Forebygg problem med tennene

Hva kan du gjøre for å forhindre tannsykdommer hos hunden din? I tillegg til et årlig besøk hos veterinæren kan du undersøke selv. Du kan også hjelpe med enkel tannhygiene som tannbørsting og tyggebein som er bra for tennene. Å pusse hundens tenner daglig er den beste måten å forhindre tannproblemer på. Å tygge på ting hjelper også til å holde tannstein borte, men erstatter ikke tannpuss. Gi hunden din tørrfôr, men unngå altfor harde margben, da de kan skade tennene.

Prøv også:

 • Spesialfôr som forebygger tannstein, for eksempel Nutrima Dental.
 • Avital Avident som styrker munnens naturlige immunforsvar og forebygger problemer som infeksjoner i tannkjøttet, plakk og tannstein.
 • Avital Avident Tannkrem som hjelper med å holde hundens tenner rene.