Visste du at det finnes over 350 hunderaser? Når du skal velge et nytt familiemedlem, kan det noen ganger føles nesten umulig å velge riktig rase fra et så bredt utvalg – men det er en perfekt match for deg og din familie. Her får du våre beste tips angående hva du bør vurdere når du skal velge hunderase!
Når tiden er inne for å kjøpe en hund, er det lett å bare fokusere på hvilken hunderase du synes er søt og alltid har drømt om å ha. Noen har kanskje alltid drømt om en stor kosebamse og ønsker å kjøpe en Leonberger, mens noen andre alltid har funnet dachshunder sjarmerende og vil ha en slik. Men hundens utseende er faktisk en av de siste tingene du bør fokusere på når du velger riktig hunderase for deg. Still deg selv disse spørsmålene når du vurderer hunderaser:
Hvis du bor i enebolig, rekkehus eller leilighet spiller en stor rolle for hvilken hund som passer. Noen store hunderaser fungerer ikke så bra i leiligheter fordi de trenger mye plass, og noen andre hunderaser kan få ryggproblemer av å gå mye i trapper.
Hundens størrelse er ikke avgjørende for om den egner seg i en mindre leilighet eller ikke – da er lydighet og aktivitetsnivå viktigere. Den lille og energiske dachshunden kan forårsake mer skader og bråk i leilighetskomplekset enn en avslappet gigantisk hund. Størrelsen er imidlertid viktig når du tenker på transport av hunden. Hvis du bor i byen, er det kanskje best med en liten eller middels stor hund som er enkel å ta med på kollektivtransporten.
Aktivitetsnivået er en av de tingene som varierer avhengig av rasens genetikk. Alle hunder trenger mye trening og mental stimulans, men noen raser er mer aktive arbeidshunder og kan lett bli frustrerte hvis de ikke har nok interessante ting å gjøre, noe som kan føre til uønsket kreativitet (som å ødelegge møbler). Frustrasjon forårsaket av mangel på mosjon og stimulering kan også føre til annen uønsket oppførsel. Aktive hunder krever aktive eiere!
Glade og sosiale selskapshunder er et utmerket valg som din første hund. Alle hunder trenger grunnleggende trening og oppdragelse, men noen raser er lettere å håndtere. Mangel på erfaring eller utfordringer knyttet til en ny rase bør ikke få deg altfor bekymret. Meld deg på en valpekurs, og du vil få en god start med valpen din uavhengig av din tidligere erfaring.
Noen raser krever mye av sin eier og passer ikke som førstegangshund for alle, for eksempel cane corso eller rottweiler. Dette er bra å ta i betraktning når du skal kjøpe hund. Hunder som passer bra som første hund er eksempelvis labrador, golden retriever, bichon havanais, boxer eller puddel.
Noen hunderaser passer ikke så godt sammen med barn, mens andre elsker barn. Selv noen små, skjøre hunderaser passer kanskje ikke med små barn som gjerne vil bære dem eller ikke forstår at hunden ikke er en leke.
Noen hunder røyter mye, og da må du være forberedt på å muligens fjerne hundehår fra gulv, klær og møbler hver dag. Andre hunder har pels som krever hyppig børsting og regelmessige besøk hos hundefrisør. Du er velkommen til våre butikker og salonger for råd!
Ser du etter en løpekamerat, familiehund, jaktkamerat eller en hund å drive med idrett sammen med? Tenk nøye over hvorfor akkurat du ønsker en hund. Vær oppmerksom på hvor lett dressurbar rasen er og dens aktivitetsnivå hvis du ønsker en hund for agility eller annen trening. Selvfølgelig kreves jaktinstinkt for en jaktkompis, men det er også nyttig å vite hvilken type jakt hunden er opprinnelig avlet for.
I tillegg til din erfaring, spiller også din personlighet en rolle når det gjelder å velge riktig rase. Er du litt utålmodig? Velg en rase som er balansert og ikke veldig sensitiv. Hvis du er tålmodig og holder deg rolig, kan du få en flott venn i en mer aktiv og hardfør hund.
Selvfølgelig kan alle individer bli syke, uavhengig av rasen. Det er imidlertid betydelige forskjeller i hvor vanlige helseproblemer er blant ulike raser. Derfor er det viktig å lese om rasens generelle helse, men også sjekke helsa til valpekullet og familien. Å leve med en syk hund er både trist og dyrt, så helse må alltid gå foran søthet.
All hundeadferd påvirkes av genetikk. Derfor er det bra å vite om rasens opprinnelige bruksområde, siden disse egenskapene vil komme til uttrykk i hundens oppførsel hver dag. Selv om disse egenskapene kan forsterkes eller dempes med din opplæring, er de en del av hundens gener.
Å reise med en stor hund kan være litt mer utfordrende – og du må ikke glemme at du også trenger en større bil. En stor hund spiser naturligvis mer, og noen veterinærkostnader øker basert på hundens vekt. På den annen side er mange store hunder rolige og bjeffer ikke så mye. Mange eiere føler seg også trygge i selskapet til en stor hund, og å kose med en snill kjempe kan være veldig koselig!
Store personligheter kan komme i små pakker. Små hunder krever trening og aktivisering, samt grunnleggende lydighetsopplæring akkurat som store hunder. Det er sant at små hunder spiser mindre, men de må også besøke veterinæren fra tid til annen. Å leve med en hund koster penger uansett størrelse. Vanligvis er små hunder lettere å ta med seg, både transportmessig og fordi kafé- og restauranter vanligvis er mer villige til å ønske små hunder velkommen. Mange små hunder kan være energiske og temperamentsfulle, så ikke ta det for gitt at en mindre hund innebærer mindre arbeid.
Når du har funnet hunderasen du tror passer deg best, er det lurt å lese om rasen på NKKs (Norsk Kennelklubb) nettside og hos raseklubber, kontakte seriøse oppdrettere, snakke med hundeeiere eller besøke en hundemesse. Å samle så mye informasjon som mulig er viktig, slik at du kan ta den beste beslutningen for deg.
Golden retriever
Labrador
Welsh corgi pembroke
Welsh corgi cardigan
Bichon Havanais
Boxer
Cavalier king charles spaniel
Engelsk cocker spaniel
Fransk bulldogg
Chihuahua
Rottweiler
Schäfer
Dobermann
Cane Corso
Staffordshire Bullterrier
Siberian husky
Border collie
Beagle
Jack Russell-terrier
Border collie
Schäfer
Dobermann
Finsk lapphund
Rottweiler
Labrador retriever
Engelsk cocker spaniel
Bichon Havanais
Puddel
Bichon Frisé
Chihuahua
Bichon Havanais
Puddel