Hopp til innholdet

Guide: Slik kan livet med en chihuahua-valp se ut

Skal du få en chihuahua-valp i hus? Da har du mye å glede deg til. Det finnes knapt noe søtere enn en bitteliten valp med store øyne og stort mot. En chihuahua-valp er liten i kroppen, men stor i personlighet. Til tross for sin beskjedne størrelse er dette en livlig og våken hund som knytter sterke bånd til eieren sin. Den passer godt i et hjem som kan tilby både kos og lek, og som tar hensyn til at små kropper trenger ro og trygghet for å vokse.

Hvordan er en hunderasen chihuahua?

  • Modig

  • Lojal

  • Våken og oppmerksom

  • Stor personlighet

Chihuahua-valpens vekst og utvikling

Chihuahuaer er verdens minste hunderase, og valpene er derfor svært små og sårbare når de kommer til sitt nye hjem. Vanligvis flytter de ved 8–10 ukers alder, og det er viktig at overgangen blir så trygg som mulig.

Selv om chihuahuaen vokser raskere enn mange større raser, er den fortsatt i utvikling både fysisk og mentalt gjennom det første leveåret. Små valper har lett for å bli slitne, og trenger mye søvn for å utvikle seg godt.

Allerede fra første dag kan du begynne å forme gode vaner, og hjelpe valpen til å bli trygg i sitt nye hjem.

Her kan du lese mer om valpens utvikling fra liten til voksen hund >>

Chihuahua-valpens helse

Vanlige helseutfordringer

Det at chihuahuaen er en miniatyrrase, kommer ikke uten helserisikoer. Vanlige plager hos chihuahua inkluderer problemer med bitt, kjeve og tunge. De utstående øynene gir økt risiko for øyeskader. Patellaluksasjon er også relativt vanlig i rasen.

Vaksinasjoner

Alle valper trenger vaksiner for å beskytte seg mot sykdommer som kan gjøre dem alvorlig syke. Når valpen er rundt åtte uker gammel, får den sin første vaksine hos oppdretteren. Neste dose gis ved cirka 12 ukers alder, og deretter igjen rundt 16 uker. Etter dette er valpen beskyttet mot valpesyke, hepatitt og parvovirus.

Her kan du lese mer om valpens første besøk hos veterinæren >>

Dette bør en chihuahua-valp spise

Små biter og høyt næringsinnhold

Chihuahua-valper har små mager og høyt energibehov. De trenger valpefôr med høyt innhold av kjøtt og næringsstoffer, og som er spesielt utviklet for valper av små raser. Sørg for at fôrkulene er små nok og enkle å tygge.

I sitt første leveår spiser chihuahua-valpen som regel samme type fôr som oppdretteren har brukt. Etter hvert kan du gradvis blande inn litt nytt fôr eller bytte helt – men gjør det alltid trinnvis for å unngå mageproblemer.

Flere små måltider om dagen

I starten bør chihuahua-valpen få mat 3–4 ganger om dagen, og det kan være lurt å ha fôr lett tilgjengelig. Har du en glupsk valp som sluker maten, kan du prøve å bruke en slikkematte eller en slow feeder som gjør at valpen spiser langsommere.

Hold øye med vekten

Selv små endringer i vekt kan ha stor betydning for en liten rase. Vei valpen regelmessig, og bruk en vurderingsskala som Body Condition Score for å holde kontroll. Juster fôrmengden ved behov, og husk å ta med godbiter i dagsinntaket.

Trenger du råd om fôring? Snakk gjerne med de ansatte i din nærmeste Musti-butikk!

Les mer om fôring til valper >>

Tips til hundefôr og godbiter for chihuahua-valp

Hva en chihuahua spiser og hvor mye den trenger avhenger helt av individet. Husk at faktorer som vekt, aktivitetsnivå, alder og helse må tas med i vurderingen. Her får du noen tips til hundefôr og godbiter som kan passe godt for en frisk og sunn chihuahua!

Å trene og sosialisere en chihuahua-valp

Chihuahuans lille størrelse preger både utviklingen og hele deres liv. Det er viktig å være konsekvent, mild og oppmuntrende i oppdragelsen, slik at valpen vokser opp til å bli så modig og trygg som mulig.

En liten hund kan lett utvikle en holdning om at angrep er det beste forsvar – og en slik innstilling kan gjøre livet vanskelig både for deg og hunden din. Derfor er det en god idé å gå på valpekurs med chihuahua-valpen din, slik at du får gode tips og retningslinjer for treningen.

Les mer om Musti Hundeskole her, og finn din nærmeste butikk >>

Slik sosialiserer du chihuahua-valpen din

Sosialisering handler om langt mer enn å møte nye hunde- og menneskevenner. Det innebærer også å la valpen høre nye lyder, kjenne ulike underlag under potene, oppleve nye lukter og til og med prøve å kjøre buss. Når valpen får utforske verden i sitt eget tempo – og du viser at det ikke er noe å være redd for – vil den vokse opp til å bli en trygg og modig hund som er enkel å ha med seg overalt.

Den beste perioden for sosialisering varer frem til valpen er rundt 13 uker gammel, så det er lurt å starte så snart den har funnet seg til rette i sitt nye hjem. Unngå situasjoner der valpen kan bli skremt, og ikke gjør et stort nummer ut av småting selv.

Valpen er svært mottakelig for følelsene dine. Ta deg god tid, og la valpen selv få bestemme hvordan den vil utforske det ukjente.

Her kan du lese mer om hvordan du sosialiserer valpen din >>

Pelsstell for chihuahua-valper

Er du på utkikk etter en hunderase som ikke krever mye pelsstell, er chihuahua et godt valg. Bad chihuahuaen din når den er skitten, og har du en langhåret chihuahua, kan det være nødvendig å gre den en gang i uken for å unngå floker i pelsen.

Les tips til stell av pels på hund >>

Chihuahua-valper og mosjon

Chihuahuaer er en liten rase og trenger derfor ikke like mye mosjon som større hunder, men det betyr ikke at du kan droppe de daglige turene.

Akkurat som alle andre hunder trenger en chihuahua jevnlig fysisk aktivitet. Faktisk er chihuahua en aktiv hunderase som gjerne prøver seg på agility og blir med på lange turer i skogen – men den elsker også å kose seg i sofaen med eieren sin.

Her får du flere tips til hvordan du kan trene og aktivisere valpen din >>

Gå på valpekurs med chihuahua-valpen din

Visste du at flere av butikkene våre tilbyr fysiske valpekurs og valpetreff?

Les mer om Musti Hundeskole her, og finn din nærmeste butikk >>

Følg med på valpens tenner

Munnhygienen til chihuahua-valpen din er viktigere enn du kanskje tror. Gjør det til en vane å sjekke munnen til valpen jevnlig, og begynn tidlig å øve på tannpuss.

Når valpen er mellom 4 og 6 måneder gammel, begynner melketennene å falle ut og erstattes av de permanente tennene.

Hvordan forebygger du problemer med tannhelsen hos chihuahua-valpen din?

  • Begynn tidlig med tannpuss og puss tennene hver dag.

  • Gi valpen tyggebein som passer til størrelsen. Å tygge kan bidra til å holde plakk borte. Husk å alltid holde øye med valpen når den tygger på bein.

  • Sjekk valpens tenner hjemme minst én gang i uken. Oppdager du en skadet melketann eller at de nye tennene har problemer med å komme frem, bør du kontakte veterinær.

Her kan du lese mer om hundens munn- og tannhelse >>

Spørsmål og svar med en chihuahua-oppdretter

Hva bør man vite før man skaffer seg en chihuahua-valp? Ellinor Klingborn Oldenvik fra kennelen Pandillo De Besito svarer!

Fortell om deg og kennelen din!
Jeg har hatt chihuahua i 23 år og har drevet oppdrett av rasen i omtrent 18 år. Jeg har ikke storskala oppdrett, men får cirka ett kull i året. Jeg gjør kun kombinasjoner jeg selv ønsker å beholde valper fra. Jeg elsker stamtavler og å finne frem til kombinasjoner jeg selv synes er spennende. Temperament, helse og rasetypiske hunder er det jeg streber etter. Jeg legger mer vekt på stamtavler enn på meritter.

Hvordan vil du beskrive rasen og livet med en chihuahua-valp?
For meg er chihuahua en stor hund i liten kropp. Fantastiske individer med stor personlighet! De er mine venner, og personlig har jeg ikke så mange hunder hjemme, da de er en del av familien og følger oss stort sett overalt. Det er også viktig å huske at chihuahuaer krever oppdragelse og stimulering, akkurat som alle andre hunder.

Hva er lurt å tenke på når man trener en chihuahua-valp?
Å skape rutiner.

Hva bør man tenke på når det gjelder fôr til chihuahua-valper?
Personlig gir jeg valpene mine et ganske variert kosthold som inkluderer både et godt tørrfôr og ferskfôr. Valpene får mat fire ganger om dagen frem til de er rundt tre måneder gamle, og deretter tre ganger om dagen.

Hvor mye koster en chihuahua?
Prisene varierer, men gjennomsnittsprisen ligger nok på rundt 20.000–25.000 kroner.

Alt til hund

Vurderer du å skaffe en valp eller har du allerede hund? Vi har samlet alt som hunden din trenger, som hundemat, seng, leker, bånd og godbiter - på ett og samme sted! Her kan du også enkelt bli medlem i vår kundeklubb. Voff, hvilket hundeliv allerede!

Vanlige spørsmål om chihuahua

Fordeler og ulemper med chihuahua?
En chihuahua er en fantastisk selskapshund som lett tilpasser seg miljø og livsstil. En mulig ulempe man bør tenke over, er helserisikoene som kan kreve mer omsorg og oppfølging.

Hvor gammel blir en chihuahua?
Rasen har lang levetid, og det er ikke uvanlig at en chihuahua blir 15 år eller eldre.

Finnes det langhåret chihuahua?
Ja, det finnes både langhåret og korthåret chihuahua. Bortsett fra pelslengden er variantene helt like.

Hvor finner jeg en chihuahua til salgs?
Hvis du vurderer å kjøpe en chihuahua, anbefaler vi at du kontakter en seriøs oppdretter, eller eventuelt et hundehjem for å se om de har en chihuahua som trenger et nytt hjem.

Hva spiser en chihuahua?
Mange som vurderer å kjøpe en chihuahua lurer på hva og hvor mye den spiser – det er jo en veldig liten hunderase. Hva og hvor mye en chihuahua trenger, avhenger helt av individet. Faktorer som vekt, aktivitetsnivå, alder og helse spiller inn. Vi anbefaler at du tar med deg chihuahuaen til en av våre butikker, så hjelper vårt dyktige personale deg med å finne riktig fôr og mengde for akkurat din hund!

Hvilke hundesko passer til en chihuahua?
Siden chihuahua er en såpass liten rase, kan det være vanskelig å finne hundesko som sitter godt. I vårt sortiment finner du flere modeller for små hunderaser, som for eksempel
Rukka Proff hundesko og Feel Active Hiker boots. Vi anbefaler at du tar med deg chihuahuaen til en av våre butikker, så hjelper vårt erfarne personale deg med å finne et par sko som passer!

Trenger du hjelp?