Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Overvekt hos katt

Det er lett å skjemme bort minitigrene våre med kjærlighet og godsaker. Kjærlighet kan man aldri få nok av, men godbiter kan det derimot bli litt for mye av. Overvekt har blitt mer vanlig hos katter, og de ekstra kiloene kan føre til en rekke helseproblemer.


Overvekt og helseproblemer

Hva skal jeg gjøre når en tidligere rampete og aktiv katt sakte, men sikkert har blitt en uinteressert og rolig katt? Hvorfor er overvekt skadelig for et kjæledyr, og hvordan kan en katt gå ned i vekt på en trygg måte?

Overvekt er det vanligste problemet som plager huskatter. Det finnes en rekke sammenhenger mellom overvekt og ulike helseproblemer og i verstefall forkorter det kattens levetid. Overvekt utsetter katten for alvorlige sykdommer som:

 • Diabetes
 • Slitasjegikt
 • Hjerte- og luftveissykdommer
 • Fettlever

Ved siden av helseplager er det også andre vanskeligheter fedme kan føre med seg. Overvektige katter kan få problemer med å holde seg rene ettersom de ikke klarer å vaske seg naturlig. Dette fører til floker, flass og hudproblemer.
 

Hvordan kan du hjelpe den overvektige katten din?

Først og fremst må man være oppmerksom på at det finnes skjoldbruskslidelser som kan påvirke kattens metabolisme og dermed også vekten. Derfor bør katten gjennomgå en helseundersøkelse hos veterinæren før man starter med en diett og øker aktivitetsnivået.

 

Slanking av katt

Å gå ned i vekt er for både katter og mennesker et langsiktig prosjekt – det bør først og fremst behandles som en livsstilsendring. Endringer rundt fôring, som å redusere porsjonsstørrelsen og bytte til et annet fôr, bør skje i et rolig tempo. Kattens velvære må overvåkes nøye gjennom hele prosessen.

Å hjelpe katten med å gå ned i vekt kan virke som et komplisert prosjekt, men oppskriften er faktisk ganske enkel: reduser kjæledyrets daglige mengde fôr og øk mengden aktivitet. Permanent vektkontroll starter derfor med en omfattende livsstilsendring. Når kattens hverdag inneholder artstypisk trening og riktig mengde høykvalitetsfôr, smelter den ekstra vekten vekk litt etter litt.

 

Hvordan ser du at katten er overvektig?

Alle katter er unike – også når det gjelder kroppsfasong. Hvordan finner du ut om kjæledyret ditt er akkurat passe størrelse eller om det har blitt litt rundere i kantene?

Kjenn på kattens ribbein. Her er en sammenligning av kattens ribbein og knokene våre:

 • Kjennes ribbeina som knokene dine når du knytter neven? Da er katten kanskje undervektig.
 • Kjennes ribbeina som knokene dine når hånden din ligger flatt? Da har katten mest sannsynlig ideal vekt.
 • Kjennes ribbeina som knokene dine fra undersiden av hånden? Da er katten kanskje overvektig.

Andre ting å se etter:

 • Sett fra siden skal kattens midje stige litt.
 • Midjen skal virke smalere sett ovenfra.
 • Det skal ikke være en "masse" av fettvev hengende under magen.

Selv om kjæledyret ditt ser ut til å ha det helt fint, anbefales det å følge med på vekten fra tid til annen. Spesielt om vinteren, når det naturlige lyset avtar og kattens aktivitetsnivå reduseres, kan den sakte begynne å akkumulere litt overflødig vekt.


Kost og måltider

Det finnes fôr som er sammensatt spesielt for vektreduksjon. I din Musti-butikk får du hjelp til å velge rett fôr til din katt. Ikke gi katten mer mat per døgn enn den anbefalte mengden, og fordel gjerne maten på flere mindre porsjoner utover dagen.

Maten trenger ikke alltid serveres i matskålen. Vi har stimulerende aktiviseringsleker og snusemattersom gjør måltidet både lengre og morsommere. Matglade katter kan gjerne få en del av fôrrasjonen på samme måte som man gir godbiter.

Trenger du hjelp med å roe ned en glupsk pus? Her er noen av favorittene våre:

 

Hvor mange måltider bør man fordele fôret på?

Det er bra katter å ha måltider i stedet for alltid å ha mat tilgjengelig. Mange katter spiser uansett de er sultne eller ikke. Noen ganger kan spising til og med være en erstatningsaktivitet. Så ta vekk matskålene som hele tiden står utstilt og sørg for at kjæledyret ditt har nok artstypiske aktiviteter å holde på med, som daglig leketid.

For de fleste katter er det greit å spise 3–4 ganger om dagen. Noen ganger kan dette være vanskelig å organisere på grunn av eierens daglige rytme, men hvorfor ikke prøve følgende:

 • Morgen: Gi katten et lite måltid om morgenen, for eksempel et par teskjeer våtfôr.
 • Dag: Legg igjen tørrfôr til katten i en aktiveringsleken den kan bryne seg på i løpet av dagen.
 • Tidlig kveld: Server pus en liten porsjon med råfôr etter jobb.
 • Kveld: Lek med katten før du legger deg og gi den litt kveldsmat etterpå.

Konstant tilgang til matskålen kan fort gjøre katten kresen, mens faste måltider ofte øker kattens sunne appetitt.

 

Mengde mat

For å få katten til å gå ned i vekt eller holde seg i idealvekten, må man servere riktig mengde mat. En katt har en relativt liten mage, så for et enkelt måltid er omtrent et par teskjeer våtfôr eller kjøtt, eller en liten mengde rester nok. Den riktige mengden mat kan bare bli funnet ved å følge kattens natur, de veiledende anbefalingene for matmengde på pakkene passer kanskje ikke for ditt kjæledyrs energibehov. Det anbefales å redusere den daglige matmengden til en katt som slanker seg litt etter litt.

 

Matinnhold

Artstypisk egnet mat inneholder rikelig med animalsk protein av høy kvalitet og en god mengde væske. Derfor er kjøttrikt våtfôr og rått kjøtt spesielt egnet for kattenes kosthod. For eksempel er fettfattig svinehjerte den beste maten – også for de som passer vekten. Annet fettfattig kjøtt, som kylling og kalkun, er også bra for en katts diett.

Det er vanskelig for katter å fordøye karbohydrater og de de trenger dem ikke i kosten. Ved store mender kan de til og med gi helseproblemer: tannstein, blodsukkersvingninger, ubalanse i tarmfloraen, oppkast, tarminfeksjoner, struvittkrystaller, overvekt og andre helseplager.

 

Aktivitet

Å mosjonere en innekatt kan virke vanskelig, men det finnes noen smarte knep. Ved å sette mat- og vannskåler i forskjellige etasjer eller med høydeforskjell kan du gi katten litt smugtrening. Spennende kloretrær med utsiktsplass og krypinn innbyder også til aktivitet og bevegelse. Katteleker med fjær eller lyd kan lokke frem jaktinstinktet, og dermed gi både morsom og nyttig mosjon!

Aktivitet holder ikke bare katten sunn, men gir også viktig mental stimulering. Noen ganger har katten blitt passiv og overvektig som følge av en unødvendig lett hverdag. Katter er kjent for å være et mer aktivt kjæledyr og trives best når de får muligheten til å leve et aktivt liv.

Klatremestere

I tillegg til lek, aktivisering og trening, er klatring en sport som er typisk for katter og gir dem muligheten til å strekke kroppen. En høy og solid klorestolpe er en nødvendighet for kattens generelle velvære. Du kan strø litt kattemynte på klorestolpe. Kattemynte kan gjøre katter til mesterlige akrobater.

Klorestolpen bør plasseres i boligens paradeplass, gjerne foran vinduet. Katter elsker å vise frem sine kvikke akrobatiske bevegelser foran et beundrende publikum.

 

Visste du at katter kan trenes til å gjøre alle mulige kunster? Belønningsbasert trening er ikke bare effektivt, men katter synes også det er kjempegøy!