Når du får deg katt er det viktig å ID-merke den. Et ID-merke gjøres i øret eller en liten microchip injiseres under huden. Chipmerking er en trygg og varig måte for å kunne identifisere katten din. Merkingen utføres hos veterinæren, og er en kjapp og relativt smertefri prosedyre. Når chipen er på plass vil den ikke plage katten på noen måte. På dyreid.no kan du søke på ID-nummer om du har funnet en katt, og leter etter eieren >>
For å unngå uventede svangerskap, kan det være lurt å kastrere katten. Kastrerte katter blir vanligvis mer kjærlige og stabile i humøret enn ukastrerte katter. De vil også holde seg mer hjemme og ikke forsvinne i lange perioder.
Med en kastrert hunnkatt unngår du risikoen for et uønsket kull med kattunger. Risikoen for livmorhalskreft avtar ved kastrering, og en kastrert hunnkatt kan ikke få kreft i eggstokkene fordi disse fjernes. P-piller kan også brukes til hunnkatter, men med det øker risikoen for kreft og kan også ha andre negative bivirkninger - derfor anbefales ofte kastrering før p-piller.
Mindre risiko for slagsmål og små urinskvettinger er noen av fordelene ved å kastrere hannkatten din. I tillegg bidrar en kastrert hannkatt ikke til graviditet. Ukontrollert graviditet er et stort problem som bidrar til et økt antall hjemløse katter i samfunnet. Les mer om kastrering av katt her >>
Hva betyr egentlig begrepet sommerkatt? Noen skaffer katt om sommeren, tar den med til sommerplassen sin, og når høsten nærmer seg, blir katten igjen på sommerstedet for å klare seg alene over vinteren. Kattene kan overleve en stund, men når snø og kulde kommer og byttene blir stadig færre, må kattene søke tilflukt i andre hjem for å overleve.
Når du skaffer deg katt er det viktig å huske på at det er et stort ansvar i lang tid fremover. Å ha kjæledyr er en fantastisk del av livet med uvurderlig underholdning og selskap, så selvfølgelig vil du at de skal leve et fantastisk og verdig langt liv!
Når solen varmer er det ikke bare vi mennesker som vil ut og nyte, men også våre firbente venner. En katt som er vant til å være innendørs kan også få gå ut, men da er det lurt å starte med kattesele og kobbel. Begynn å trene med å ha selen på innendørs, og se hvordan katten reagerer. Blir den redd og gjemmer seg er kanskje ikke sele et alternativ. Dere kan da prøve et halsbånd som man senere kan feste et kobbel i.
Basic Sporty kattesele og kobbel
Basic Reflective halsbånd med navneskilt
Når katten blir vant med selen og beveger seg naturlig er det på tide å ta en liten gåtur i nærheten av hjemmet. Velg en tid på døgnet når det er rolig og ikke så mange hundeeiere er ute, katter er ofte aktive på natten så om du har mulighet er det best å gå ut på natten. Dere kan gå ut døra sammen, eller kanskje din lille venn trenger hjelp med å bli båret eller får lov til å bli med i et transportbur. Test hvordan katten din reagerer når inngangsdøren åpnes. Hvis den går ut av seg selv og ikke vil løpe inn igjen, er det bare å fortsette. Med et transportbur tilgjengelig er det et trygt sted katten kan komme tilbake til hvis den skulle bli skremt.
Ta det med ro og la katten utforske i sitt eget tempo, og gi den ros for å være god og våge. Vær ute i 30 min – 1 time de første gangene, gå deretter inn og hvil. Katten din får oppleve mange inntrykk, og kan fort bli trett. Når dere kommer hjem, er det lurt å gi kattemat og fylle vannskålen. Dette minner katten om at det er mat og vann hjemme i tilfelle den skulle gå seg vill.
Etter et par ganger hvor dere trener på rolige tidspunkter av dagen, kan du begynne å gå ut når det er litt mer liv ute, hvis katten din er komfortabel med det. Du kjenner katten din best og kan bestemme om du vil gi den muligheten til å være utendørs alene eller ikke. Hvis du for eksempel bor i en leilighet, kan en kattestige være en fin mulighet for katten å komme inn og ut av leiligheten. Bor du i høyden, men har en balkong, kan du sette opp et kattenett rundt balkongen, da kan du og din lille venn nyte sommerdagene på balkongen sammen.