Valpeguiden

Valpeguiden

Sitting og selvbeherskelse for valpen

Enhver valp trenger å lære seg å sitte på kommando. Ofte lærer hunden det seg nesten av seg selv. Det er lett å lære hunden å sitte på kommando, og ferdigheten kan læres i forbindelse med daglige rutiner. Samtidig lærer valpen seg grunnlaget i en veldig viktig ferdighet: selvbeherskelse.

Øvelse 1: Få mat ved å sitte

Når det er fôringstid for valpen og du står foran den med matskålen i hånden, vent til valpen setter seg på eget initiativ. (Det tar vanligvis ikke lang tid). I nøyaktig samme stund som valpen setter seg plasserer du matskålen på gulvet foran den. Når valpen lærer seg at den skal sitte før den får mat kan du gjøre oppgaven litt vanskeligere:

 • Når hunden setter seg, sett ned skålen. Hvis valpen med en gang løfter rumpen fra gulvet, løft raskt opp skålen.
 • Gjenta dette til valpen finner ut hvordan den får maten til å holde seg på gulvet: ved å sitte rolig.
 • Ikke gjør øvelsen for vanskelig, ett sekunds selvbeherskelse holder på dette stadiet.

Øvelse 2: Ytterdøren åpnes ved å sitte

Hvis valpen ikke er ekstremt tissetrengt kan dere trene på sitting og selvbeherskelse også ved ytterdøren. Det er naturlig for hunden å løpe ut så fort døren åpnes. Men nå åpnes døren som belønning for en ønsket atferd - å sitte og å ha tålmodighet.

 • Stå med hånden på dørhåndtaket og vent til valpen setter seg av seg selv. Det kan ta en stund, men vent rolig. La den smarte tassen selv regne ut hva du vil at den skal gjøre.
 • Når valpen setter seg, åpne døren langsomt. Hvis valpen løfter rumpa fra gulvet, steng døren og vent til valpen setter seg igjen.
 • Fortsett treningen til du får opp døren mens valpen sitter. Du kan naturligvis også belønne valpen med godbiter for selvbeherskelsen.

Når du får holde døren åpen et øyeblikk og valpen fortsatt sitter, ros den og la den gå ut gjennom døren.

Øvelse 3: Favorittleken ved å sitte

Sitting og selvbeherskelse kan lett læres i forbindelse med lek. Små valper elsker livlige leker og er klare til å gjøre hvilke triks som helst for å få i gang leken. Utnytt energibuntens iver!

 • Ta valpens favorittleke i hånden.
 • Stå med leken i hånden og vent til valpen setter seg.
 • Så fort den gjør det, belønn den med glad lek.

Slik kan du enkelt lære valpen din at lek alltid begynner med sitting. Først når valpen frivillig setter seg for å få ting kan du navngi handlingen og begynne å si «sitt» når valpen setter seg. Tving aldri valpen til å sette seg ved å trykke baken ned. Valpen forstår da ikke selv hva den skal gjøre og trykket kan gjøre vondt.

Slippe leken

Valpen holder en leke (eller eierens mobil) med tennene. Du vil at den skal slippe taket, men hvordan gjøre det uten klønete lek eller unødvendig strenghet? Å slippe en ting på oppfordring er en viktig grunnferdighet som er lett å lære bort. Det er ikke bra å kreve at valpen slipper skatten sin med tvang. Tvang kan føre til unødvendig aggressjon ved at hunden forsvarer sine leker og bein. Gjør i stedet overleveringen av ting til en morsom lek. Da øker du også din egen pålitelighet i hundens øyne: Det lønner seg alltid å overlate alt man har i munnen til deg!

Byttehandel:

 • Når valpen har en leke i munne, tilby en supergodbit til den rett foran snuten, for eksempel en bit kjøttbolle. I samme øyeblikk som valpen slipper leken sier du «slipp» og gir godbiten. Etter en stund  kan du gi tilbake leken og gjenta øvelsen.

Lek med to leker:

 • Skaff to like leker: Når hunden holder den ene i munnen, vift vilt med den andre identiske leken foran den. Når hunden slipper leken i munnen, si «slipp» og la den ta tak i den andre leken som du vifter med. Lek en stund med hunden, ta så leken den ga fra seg og gjør øvelsen om igjen med den.