Tips & råd

Tips & råd

Det er mye å huske på om du har et eller flere kjæledyr. Her på Tips & råd kommer du til å finne flere gode tips og råd for den daglige pleie av dyrene dine. Interessant fakta, statistikk og mye mer. Du er mer enn velkommen til å kontakte vår kundeservice på kundeservice@musti.no eller direkte i våre butikker om du ikke finner svar på dine spørsmål her.

Aktivisering av hunden


 

Hunden blir oftest mer glad og harmonisk når den får jobbe med både kropp og hjerne. Mosjon er et must, men det er også viktig at hunden får sjansen til å drive stimulerende tankearbeid. Her finner du tips og råd om hvordan du enkelt kan aktivisere og styrke hundens mentale fremgang.

 

Aktiviseringsball

I våre butikker finner du ulike hundeleker som fungerer ekstra bra når du ønsker å aktivisere hunden i hverdagen. Aktiviseringsballer er en storfavoritt.

Med en rund aktiviseringsball kan hunden rulle ballen slik at godbitene du har puttet inn faller ut. I begynnelsen kan hunden bli frustrert og forsøke å tygge ballen i stykker før den har lært seg hvordan den fungerer. Det er derfor ekstra viktig at du er sammen med hunden når den leker med ballen, slik at det ikke skjer noen uhell.

Når hunden har lært seg rulleteknikken blir det fart på både ball og hund. Har du flere baller kan du endre vanskelighetsgraden ved å regulere hullets åpning. Pass på å ha godbiter som ikke griser. Da slipper du masse rengjøring. Et lurt tips er å ha mye godbiter i starten for å hjelpe hunden i gang før den blir dyktig på å få ut godbitene.

Når hunden har lært seg hvordan aktiviseringsballen fungerer kan du prøve molekylballen. Den kan ikke rulles, men må flyttes fra side til side, noe som betyr at hunden må bytte teknikk. Med molekylballen kan du også endre åpningens størrelse for å justere vanskelighetsgraden for hunden.
 

Aktiviseringsspill

I serien Nina Ottosson finnes det flere populære aktiviseringsspill av plast og tre. Noen spill går ut på at godbiter gjemmes under hule klosser som må løftes med snuten for å komme til. I andre spill må hunden skyve vekk brikker for at godbitene skal komma frem.


Søke etter godbiter

Har du mye å gjøre hjemme trenger det ikke bety at hunden ikke blir aktivisert. Har du en hage kan du enkelt og greit kaste ut små godbiter utover gressplenen og oppfordre hunden til å søke. Da kommer den til å jobbe hardt for å finne hver eneste bit du kastet ut. Slik får hunden aktivisering samtidig som du rekker å pusle med ditt.

 
Personsøk

Lær hunden å søke etter personer. Det er en lek som kan varieres i det uendelige og gjøres hvor som helst. Når hunden leter etter personer får den brukt sin velutviklede luktesans samtidig som den må konsentrere seg på å følge luktsporet.

Med en utrent hund kan du starte med lette søk. En person holder i hunden og en annen gjemmer seg bak et tre eller lignende når hunden ser på. Personen som skal søkes etter kan dessuten vise at den har godbiter eller favorittleken i hånden og etterpå gjemme seg, slik at hunden blir ennå mer ivrig på å søke. Øk avstanden og gå et stykke der hunden ikke lenger ser deg for å øke vanskelighetsgraden. Når hunden blir dyktig på å søke kan du gå i sirkler eller gjøre lange hopp for å gjøre det vanskelig for hunden å følge sporene. Du kan også trene på dette på gåturer om du har en lydig hund som blir til du kaller på den.
 

Variere på den vanlige gåturen

Se deg rundt neste gang dere går tur. Hvis du leter finner du benker, sandhauger eller en mur som passer din hunds størrelse. Se på disse tingene som hinder og lokk hunden med en godbit, belønne den og la den hoppe ned og fortsette gåturen. Etterhvert kommer hunden selv vite hvor den skal hoppe opp og har plutselig fått en mer utfordrende gåtur.  

 
Bruk naturen

Lær hunden å hoppe over små bekker, balansere på liggende trestammer eller benker, store og små stener gjør at hunden må tenke og trene på å balansere sin egen vekt på en annen måte for å kunne holde balansen. Vær forsiktig når dere leker blant felte trestammer, det finns alltid en sjanse for at de kan begynne å rulle, så se nøye over området først.  


Omgås andre hunder og hundeeiere

Uansett hvor du bor er det en stor sjanse får å finne ulike treff som arrangeres hvor både hunder og eiere kan treffes for å leke og omgås. Om man ønsker å ta det et skritt lenger kan man begynne på kurs eller utdanning innen agility eller lydighet. Sjekk med din nærmeste hundeklubb, så finner du ofte noen alternativer.

Vi ønsker deg og hunden din lykke til med aktiviseringslekene!