Det virker ofte som det finnes like mange skråsikre meninger om fôring av valper som det finnes rådgivere. Ikke rart at det kan gå helt rundt for en stakkars hundeeier! En nybakt hundeeier trenger likevel sårt informasjon, og man kan ha mange bekymringer: får valpen alt den trenger i maten? Hvordan kan man unngå vekstforstyrrelser på grunn av fôringen?
Når man går på nettet for å finne informasjon, støter man ofte på en mengde forskjellige instruksjoner, som bare skaper mer forvirring: hvordan er det mulig at det finnes så mange helt motstridende oppfatninger om én og samme sak?
Den beste medisinen for bekymringene er sunt bondevett: når man passer på at valpen holder en passe vekt og får i seg proteiner, fett, karbohydrater, mineraler og vitaminer i passe mengder, kan man ikke gjøre så stor skade ved fôringen. Fullfôr av høy kvalitet og en godt planlagt blanding av råfôr og hjemmelaget mat fungerer utmerket, og man kan også prøve å kombinere og bytte på disse.
Det største problemet knyttet til ernæringen av valper er vanligvis ikke et dårlig daglig kosthold, men for store mengder med energiholdige godbiter og overvekt som en følge av dette. Overvekt er en betydelig større trussel for den normale utviklingen av valpens kroppsbygning enn f.eks. et midlertidig lavt inntak av mineraler.
Den vanligste forskjellen på fôr til valper og voksne hunder finner man når man ser på energiinnholdet: valpefôret inneholder vanligvis mer fett og proteiner og derved også mer energi enn fôret for voksne hunder. Det er likevel store forskjeller blant de forskjellige produktmerkene – innholdet i valpefôr til ett merke kan ha et helt tilsvarende innhold som voksenmaten i et annet merke.
Det er derfor ikke lurt å planlegge fôret til en hund i voksealderen ved å følge ”puppy”-produktserier og ”adult”-merking, men man må også følge med på hundens individuelle egenskaper. Tenk i alle fall over disse punktene når du planlegger å skifte ut maten til hunden:
Man må ikke henge seg for mye opp i de anbefalte porsjonene hundemat-merkene oppgir. Dersom valpen er for tynn eller tykk, er det fornuftig å forme hele kostholdet (medregnet godbiter) etter dyrets individuelle behov i stedet for å helt blindt følge det som står på pakningen. Se vårt utvalg av valpefôr her.
Det er også viktig å rette oppmerksomheten mot mellommåltider og belønninger: dersom hunden i alle tilfeller f.eks. får fettholdige svineører hver dag, er det ingen vits i å vurdere en 1-5 % forskjell på fettinnholdet i den vanlige maten. Ved å gi hunden rikelig med svineører får man nemlig fettinnholdet i kosten til å gjøre et hopp opp til en helt annen dimensjon!
Noen kjennetegn er det lurt å følge med på:
Også hos små valper skal man kunne kjenne ribbena med fingrene uten å måtte trykke for hardt.
Når en valp er blitt for tykk, er det lurt å redusere mengden med overflødige godbiter til det minimale, og begynne å redusere porsjonene med vanlig mat først senere, dersom reduseringen av godbitene ikke har hatt den virkningen man ønsker.
Treningsbelønning har også betydning: det er lurt å bestemme seg for at pølser og ost bare brukes av mennesker og gi den lille hundeeleven enten dens egen mat eller sunnere godbiter. De ansatte i Musti gir deg gjerne gode råd om passende godbiter til hunden din!
Det lønner seg å tilby alle valper allsidig og fri mosjon hver dag. Mosjon i variert terreng utvikler hundevalpens koordinerings- og læreevne samt beskytter hjemmet mot hærverk utført av en hund som ikke får tilstrekkelig med aktivitet. Mosjon er også viktig for veksten og utviklingen til valper med normal vekt.
Tips: Gi en grådig valp måltidene i en aktiviseringsleke. Kampen med leken forbruker både energi og gjør at spisingen tar lengre tid. Det får også hundevalpen i godt humør!
Dersom du er veldig bekymret for at fôringen ikke skal lykkes, kan du minne deg selv om at størstedelen av faktorene som regulerer hundens vekst ligger i arven.
Noen prosent forskjell i matens totale energimengde eller noen få promille variasjon i kalsiumandelen har slett ikke så stor betydning for om det oppstår vekstforstyrrelser som hundens individuelle genetiske svakhet for dette. Dersom hunden får gode kort i ”genelotteriet”, er det vanskelig å ødelegge veksten med kosten. På den andre siden er det umulig å få en hund med ekstra dårlige gener til å bli helt prima ved å drible med kostholdet, selv om fôringen kan ha stor betydning for forebyggingen av problemer. Du kan finne opplysninger om genetiske svakheter når det gjelder vekstforstyrrelser i helseattestene til valpens foreldre, søsken og slektninger, dersom dette er lagret i f.eks. en foredlingsdatabase.
For masse mer tips og råd om valpen, les vår valpeguide. Du kan også melde den lille inn i Småpotene, for ekstra tilbud og gratis info.